Od četiri ponude za borbene zrakoplove dvije su, čini se otpale, jedna je najkvalitetnija

Sedam američkih lovaca F-15 Orao sletjelo je jučer u vojnu bazu Siauliai dva tjedna prije ruskih manevara kodnog imena Zapad-2017 koji će se odvijati u Rusiji i Bjelorusiji

U sljedećih deset dana Stručno povjerenstvo MORH-a trebalo bi ministru obrane Damiru Krstičeviću predložiti najbolju ponudu za nabavku višenamjenskog borbenog aviona, nakon čega će ministar s odabranom ponudom otići pred saborski Odbor za obranu, koji daje svoje mišljenje a potom bi do kraja godine, prema najavama, premijer Plenković trebao potpisati odluku o tome čiji će borbeni zrakoplov Hrvatska kupiti.

Iako je Ministarstvo obrane dobilo četiri ponude, kako doznaje Jutarnji, izbor se sveo na onu između švedskog Gripena i izraelskog F16 Barak. Američka ponuda za F16 blok 70 Hrvatskoj je preskupa, a Grčka za F16 nije odgovarajuća. U tom slučaju sve se svodi na izbor novog aviona JAS 39 C/D verzija i F16 C/D verzija Barak, proizvedenog krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Zrakoplovni stručnjaci tvrde da, s tehničke strane, za Hrvatsku nijedan izbor neće biti loš. Oba aviona su kvalitetna te će HRZ i država njima profitirati, i obrambeno, i tehnološki.

Avion za 30 godina
Prema dostupnim informacijama, financijske razlike u ponudama su velike, što i ne treba čuditi s obzirom na to da je riječ o novom i starom avionu. Švedska ponuda je veća za nekoliko stotina milijuna eura te je ona bez naoružanja, a u izraelsku je, navodno, uključeno i naoružanje.

No, prema riječima Michaela Johanssona, potpredsjednika tvrtke SAAB, proizvođača Gripena, oni su spremni na novi krug razgovora s hrvatskom stranom oko ponude. Iza tih njegovih riječi, kako saznajemo, krije se zapravo nova, znatno niža financijska ponuda za Hrvatsku. Ona bi mogla biti predstavljena ako hrvatska strana odabere izraelsku i švedsku ponudu i od obiju strana zatraži konačnu najbolju ponudu.

Prema projekcijama proračuna za razdoblje od 2018. do 2020. Ministarstvo obrane za postrojenja i opremu u sklopu nabave aviona 2018. godine namjerava izdvojiti 350, a 2019. i 2020. godine po 360 milijuna kuna, piše Jutarnji.

Facebook Komentari