Nakon srbijanskih političara, Ranko Ostojić u BiH kritizirao izjavu Predsjednice RH o proticanju Dunava, ali nije nudio hidroinžinjerske usluge

Bivši ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić danas je na sesiji Kruga 99 o temi “Što remeti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine?” kazao da odnos BiH i Hrvatske ne može ovisiti o presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu te da ove dvije države trebaju rješavati probleme kao susjedi.

Komentirajući izricanje dvije posljednje presude optuženima za ratne zločine u BiH, Ratku Mladiću 22. studenog i čelnicima tzv. Herceg-Bosne 29. studenog, Ostojić je naglasio da nije moguće biti djelomično legalist te da se odluka suda mora poštovati.

Smatra da situacija nije jednostavna te da se u takvim slučajevima pokaže ‘pravo lice politike’.

– Završavanje tih priča bi itekako doprinijelo miru, a svi s nestrpljenjem čekaju što će se dogoditi kako bi nakon toga kreirali određeni stav – istaknuo je.

Govoreći o izjavi predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine, ‘kako će puno vode proteći Dunavom prije nego Hrvatske i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države’, Ostojić je kazao da kako to nikada ne bi izgovorio.

– To nije doprinos građenju dobrosusjedskih odnosa. To je loša i neodgovorna poruka – poručio je.

Također je istaknuo da nije dovoljno samo na papiru deklarativno preuzimati obaveze i poticati eurointegracije BiH, već da treba raditi konkretno te izbjegavati neodgovorne izjave političara obje države.

– Dolazim iz zemlje koja je susjed i uvijek polazim od činjenice da moja kuća vrijedi onoliko koliko je susjed dobar. Jako je važno kako živite sa svojim susjedima – naglasio je.

Naglasio je da ratne traume opterećuju situaciju, ali da smatra da je vrlo bitno razgovarati te da politika mora biti jako pažljiva, javlja prvi.tv.

Srbijanski političar reagirao na izjavu Predsjednice RH, tako što je kao hidroinžinjer ponudio izračunavanje protoka Dunava

Facebook Komentari