Najpoznatije žute cipele: Neobična poruka na nogama Predsjednice u Vukovaru

Vukovaru je nužno osigurati budućnost, istaknula je u izjavi u dvorištu vukovarske bolnice predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je za posjet Vukovaru odabrala i zanimljiv izbor obuće.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Vukovar je došla obuvena u vukovarske žute Borovo čizme, takozvane “zenge” koje su 1991. nosili hrvatski branitelji Vukovara.

Kazala je, uoči Kolone sjećanja, da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost.

Naime, žute cipele Zenge iz Borova postale su simbolom branitelja Vukovara. Proizvodila ih je obuća Borovo. Čizme su izrađivane od visokokvalitetne kože, po narudžbi američke tvrtke Royce, no kako 1991. godine narudžba nije isporučena zbog početka Domovinskog rata, čizme su ostale u Borovu. Podijeljene su braniteljima na prvoj crti.

Tvornica Borovo do početka rata bila je pravi proizvodni gigant, zapošljavala je 24.000 radnika koji su na godinu proizvodili 20 milijuna pari obuće, 30.000 tona pneumatika te drugih gumarskih proizvoda. Danas tvrtka zapošljava oko 700 radnika, a u njoj se na godinu proizvede oko 400.000 pari obuće, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari