Rehak: Mi smo podnijeli šest kaznenih prijava s tisuću osoba odgovornih za zločine u Vukovaru, što je napravilo pravosuđe?

Bitka za Vukovar najveća je i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Grad je bio pod opsadom 87 dana od strane JNA od kolovoza do studenog 1991. godine. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. Na današnji dan, JNA je ušla u Vukovarsku bolnicu i medicinsko osoblje i pacijente odvela na obližnje polje u Ovčari i tamo ih pogubila.

Nakon pada grada, oko 22 tisuće ljudi prognano je iz Vukovara, 8 tisuća branitelja i civila prošlo je kroz srpske koncentracijske logore. Među njima je bio i Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koji je gostovao u Studiju 4.

“Nama su ovi dani najteži, sjećanja naviru, a neke naše prijatelje ne možemo pronaći”, kazao je. Odgovarajući na pitanje kako to da Haški sud nije nikad podignuo optužnicu za razararanje Vukovara kazao je kako veliki problem ima hrvatsko pravosuđe koje je to trebalo pokrenuti.

“Mi smo amateri u dijelu u kojemu tražimo da nekoga osudimo za nešto. Samo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora pokrenulo je šest kaznenih prijava i direktno ili indirektno teretilo oko tisuću osoba koje su krive za stradanja. Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa ništa po tom pitanju nije radilo. Kao da smo mi iz neke druge države”, rekao je Rehak.

Naglasio je kako je tijekom obrane grada poginulo 360 branitelja, a nakon okupacije 921 osoba je ili ubijena ili se vodi kao nestala. “Civila je poginulo 1600. Mogao je ubiti koga je htio i nikada za to nisu odgovarali”, dodao je.

Rehak je kazao kako Vukovar danas ima poseban problem jer odlaze mladi. “Nedostaje posla, nedostaje mogućnosti. Mladi moraju nostiti razvoj Vukovara”, kazao je. Smatra da su u nekim stvarima zakazale institucije. Moglo se daleko više napraviti sa sredstvima koja su uložena. “Grad je obnovljen, ali mnogi objekti zjape prazni. Vukovar je prije rata imao 44 tisuće stanovnika, a danas, prema nekim informacijama – nema ni 15 tisuća”, rekao je Danijel Rehak.

Facebook Komentari