-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kakva demografska politika dok poslodavci krše prava žena?

Kakva demografska politika dok poslodavci krše prava žena?

Seksizmi, kršenje prava žena, nezakonito postupanje od strane poslodavaca i rodna diskriminacija problemi su s kojima se žene svakodnevno susreću na tržištu rada. Da bi potaknuli građane i građanke da reagiraju na ovaj problem, inicijativa “Radno i ravnopravno” pokrenula je akciju “Znate li što su nam rekli?”

Demografska obnova atraktivna je tema posljednjih dana, a struka i zainteresirana javnost već su argumentirale zašto nisu impresionirane Vladinim mjerama. Ukratko, izostaje razumijevanje uloge javnih politika i potreba strukturne promjene koja, između ostalog, zahtijeva i reformu radnog zakonodavstva te promjenu ponašanja poslodavaca.

“O kakvoj demografskoj politici govorimo ako poslodavci isključuju radnice iz svijeta rada bez ikakve sankcije?”, zapitala je prije koji dan i Anamarija Tkalčec iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) analizirajući za N1 Vladine demografske mjere.

“U CESI nam se redovito javljaju žene koje su dobile otkaz nakon što su ostale trudne ili nisu dobile posao jer imaju malu djecu. Također, dijete nezaposlene majke nema pravo na mjesto u vrtiću jer prioritet imaju djeca zaposlenih roditelja pa kako onda žena ima mogućnost uopće tražiti/ dobiti posao ili se prekvalificirati”, upozorila je Tkalčec.

Poražavajuće zvuče rezultati ispitivanja ‘Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH’, koje je u rujnu 2017. godine provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter kako bi ispitala razinu diskriminacije s kojom se sreću žene u Hrvatskoj prilikom zaposlenja i tijekom rada te kako bi dobili uvid u praksu poslodavaca u RH u odnosu na diskriminaciju žena.

Rezultati su pokazali da se 57 posto žena susrelo s protuzakonitim pitanjima na razgovoru za posao, a čak 87.7 posto nije upozorilo poslodavce na tu nezakonitost. Čak 33.5 posto žena je u trenutku svoje zaposlenosti ili traženja posla bilo izloženo nepovoljnom postupanju od strane poslodavca zbog svoje trudnoće, drugim riječima, kršila su se njihova rodiljna prava.

PaRiter: Rezultati ispitivanja Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH

Da bi se razbilo šutnju koja vlada i koja dozvoljava da se žene i radnice diskriminira te da se sustavno krši njihova prava, podržava neravnopravnost spolova te koja uvredljive, mizogine i diskriminirajuće izjave i postupanja normalizira, udruga PaRiter je tijekom studenog odlučila pokrenuti inicijativu “Radno i ravnopravno” te akciju “Znate li što su nam rekli?”

“Želimo ukazati na kršenje žena prava pri zaposlenju i radu te ukazati na stakleni strop i privid jednakih mogućnosti između žena i muškaraca na tržištu rada. Jedan od generatora ovakve diskriminacije je determiniranje žena prvenstveno kroz ulogu majke i njegovateljice te se žene radi toga prilikom rada susreću s brojnim preprekama. Želimo otvoriti raspravu o ovom problemu i potaknuti javnost da se aktivno uključi u postizanje promjene i borbu protiv ovakve diskriminacije”, ističu u inicijativi ‘Radno i ravnopravno’.

Prikupljaju diskriminirajuće, seksističke poruke i situacije s kojima se žene susreću u svijetu rada te pozivaju sve građanke da pošalju fotografije ili natpise sa seksističkim i diskriminirajućim izjavama, komentarima/pitanjima poslodavaca ili situacijama koje su doživjele prilikom razgovora za posao, na radnom mjestu ili u svakodnevnom životu. Fotografije i natpise mogu poslati na adresu udrugapariter@gmail.com ili u inbox ‘Radno i ravnopravno’. a prikupljene fotografije i poruke objavljuju se na Facebook stranici Radno i ravnopravno te će biti korištene i u nastavku akcije.

Naime, drugi dio će se održati 24. studenog u Rijeci na Korzu, kada će građani i građanke izrađivati majice sa seksističkim natpisima i izjavama koje ukazuju na diskriminaciju žena u sferi rada i s kojima se mnoge radnice svakodnevno susreću. Na majicama će se, osim poruka građanki koje su se uključile u on-line akciju slanja natpisa i fotografija, naći i postupci i komentari poslodavaca koji su bili upućeni ženama prilikom razgovora za posao ili na radnom mjestu.

Akcija je, napominju, svojevrsna reakcija na sadašnju sliku društva i perpetuirajući nepovoljan položaj žena na tržištu rada, a odvija se istodobno u tri države – u Italiji, Austriji i Hrvatskoj. Inicijativa Radno i ravnopravno i ova akcija su dio transnacionalnog projekta Sisterality – international network of girls and young women koji Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter sredstvima programa Europske unije Erasmus+ provodi s partnerskim organizacijama TDM 2000 iz Italije i Die Spinnerei iz Austrije, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike