26.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Hrvatski sabor izabrao je Helencu Pirnat Dragičević za novu pravobraniteljicu za djecu

Hrvatski sabor izabrao je Helencu Pirnat Dragičević za novu pravobraniteljicu za djecu

Hrvatski sabor izabrao je Helencu Pirnat Dragičević za novu pravobraniteljicu za djecu. Zastupnici su, na prijedlog Odbora za obitelj, mlade i sport birali između Helence Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac. Od 86 zastupnika koliko ih je pristupilo glasovanju, za Helenu Pirnat Dragičević glasovalo je njih 83, tri su listića bila nevažeća, dok njezina protukandidatkinja Tatjana Holjevac nije dobila ni jedan glas.

Pravnica Helence Pirnat Dragičević zaposlena je u Državnom odvjetništvu kao viša državnoodvjetnička savjetnica. Do 2016. godine bila je članica Vijeća za djecu i sudjelovala u izradi Nacionalne strategije za prava djece do 2020. godine.

Klub SDP-a nije sudjelovao na glasovanju za novu pravobraniteljicu za djecu. Razloge je uoči glasovanja obrazložila Sabina Glasovac. Bivšoj pravobraniteljici je, donošenjem novog zakona prekinut mandat. Želimo unaprijed čestitati novoj pravobraniteljici, ali joj poručujemo i da ne pristaje na pritiske, da ne pristaje raditi u atmosferi straha te da sačuva dignitet neovisne institucije pravobraniteljice, kazala je među ostalim Glasovac. Dodala je kako je ovo prvi put da SDP ne sudjeluje u glasovanju za pravobranitelja, javlja HRT.

Najnovije

Još iz rubrike