Vesna Pusić: Bernardića ne vidim kao lidera, nije uspio okupiti ljude

Saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić gostovala je u Pressingu.

Rekli ste da javnost ne doživljava Davora Bernardića kao lidera opozicije? Što ste pod mislili kad ste to rekli?

“Točno to što sam rekla, da ga se u javnosti ne percipira kao lidera. Ja ga ne vidim kao lidera, kao nekoga tko je uspio oko sebe okupiti ljude koji nisu nužno samo najuži suradnici, nego ljude koji su možda različitog mišljenja, ali su dobri i treba im pronaći prostor. Čini mi se da to nije uspio i dok to ne uspije teško se može postaviti kao osoba koja će još dodatno oko sebe nekoga okupiti.

To ne znači da se on ne može uspostaviti kao lider. On je mlad čovjek i možda dođe do toga, ali u ovom trenutku ja ne vidim da je okupio ljude i da ima tu snagu.”

Kao lider opozicije ili SDP-a?

“Oboje. Predsjednik SDP-a je i lider oporbe – ako je oporba objedinjena. U ovom trenutku nije. Meni je bilo smiješno ono što se dogodilo s HSS-om. U opoziciji se u prvom redu traži sadržaj.”

Vi se bavite se situacijama u drugoj stranci?

“Budući da sam dugo godina provela u politici i na čelu jedne stranke, u ovom trenutku pomažem GLAS-u i mislim da si mogu dozvoliti analitičku poziciju. Dugo sam u politici da mogu malo i razumijeti što se događa.”

Je li ovo sadq znači dodatan otklon od SDP-a?

“Nije bio ni priklon ni otklon. Mi kao stranka nismo izašli iz ovog novog HNS-a da bismo bili pod nečijim skutama, nego da branimo što smo uvijek branili – građanski centar, borbu protiv crony kapitalizma…

Nakon što je SDP imao neuspjeh s HSS-om počeli su glasovi iz SDP-a “ne treba nama više nitko”. Možda su oni poručili da žele sami na izbore, pa ste Vi sad reagirali?

“Mi smo kao HNS uvijek išli samostalno. Prvi put smo 2011. išli u predizbornu koaliciju, prije nismo nikad išli sa SDP-om. Mi smo izgradili onakav HNS izlazeći samostalno na izbore.

Hoće li GLAS ići samostalno ili još s nekim na izbore?

Mislim da prvo treba definirati ideje. Taj izlazak HSS-a ne vidim kao tragediju, možda šlamperaj. Drugo, ne mislim da se to samo tako pokazalo porazom opozicije. Pokazalo se da Vlada u dva glasanja jedva ima većinu. Bilo koja grupa od tri zastupnika u vladajućoj većini može srušiti Vladu.”

Ovdje se čini ta je igra brojki “na knap”, ali u ovom trenutku se ne vidi mogućnost… Tko bi mogao rušiti Vladu?

“Bilo tko tko ima tri ruke. Milan Bandić, Milorad Pupovac, manjinci… Bilo tko od njih može tražiti više nego što ima.”

Nema trenutno takvih tendencija?

“Činjenica je da je to tako. Tri i pol godine je dugo, vidjet ćemo što će se dogoditi.”

Vi na neke od sljedećih izbora planirate izaći sami ili u nekom bloku bez SDP-a? Piše se da ćete ići sa strankom Pametno, IDS-om, uspješnim gradonačelnicima…

“Surađujemo s njima. Ovaj tjedan je jedna vrsta okruglog stola koji organizira IDS. Također, je tu i jedan liberalni forum na koji su pozvani predstavnici tih stranaka i razni slobodnomisleći ljudi. Kako ćemo ići na izbore uopće nije bila tema u GLAS-u. Tema je što ćemo zastupati i kako profilirati GLAS.”

Ivan Jakovčić opet je spomenuo ideju široke koalicije sa SDP-om?

“Ivan Jakovčić je dobar zastupnik u EP-u i dobro bi bilo da bude opet, ali to ne može biti glavna odrednica za formiranje koalicije.

Naravno da surađujemo samostalno s IDS-om, samostalno sa SDP-om kad surađujemo na nekim projektima.”

Ne vjerujete Kreši Beljaku da će ostati uz SDP?

“Ja vjerujem da će on ostati uz SDP, ali hoće li tako izaći na izbore kako su potpisali, to ćemo još vidjeti.”

Što kažete na Ivana Vrdoljaka i njegovu najavu o povratku na čelo HNS-a?

“To sam ja rekla. To je minimum minimuma da se vrati. Nakon što je napravio što je napravio, nestati i ostaviti ljude da se snalaze u toj situaciji po mom mišljenju je krajnje neodgovorno.”

Kazao je da će provesti s HDZ-om ono što nije s Milanovićem.

“To vi morate meni objasniti, ne znam što nije uspio s Milanovićem.”

Rekao je da neće s Marasom, Grmojom…

“U tom društvu je bio. S druge strane, svugdje može biti s ljudima s kojima se ne slažete. Pitanje je fundamentalnog svjetonazora koji zastupa neka stranka.”

Je li Vas taj čovjek razočarao? Vi ste ga stvorili kao svog nasljednika?

“Mislim da ima puno karakteristika koje su od njega mogle napraviti dobrog lidera, no pokazalo se da nema čvrstinu, da iznese HNS na ono što je trebao. To je teško, ja sam to radila niz godina. Mislila sam da ima tu snagu, očito nije imao. Podlegao je pritiscima.

HDZ se spašavao i tu je pronašao taj izlaz.”

Šeks je sam spomenuo da je dugo bio u kontaktu s Vrdoljakom? Mislite li da je tu bilo i nešto drugo, da je Vrdoljak došao surađivati s HDZ-om jer je na stolu imao nešto drugo, a ne kurikularnu reformu?

“Kurikularna reforma sigurno nije razlog. Ono što smo mi razgovarali je da neće moći održati HNS na životu u oporbi, da će stranka nestati. Da je tu imao snage od HDZ-a nešto tražiti, svjetonazorski, to je mogao i biti dobar potez. Da se HDZ vratio malo u centar. To ne bi bio glup projekt.

HNS ulaskom u ovu koaliciju stavlja sve na kocku, 27 godina političkog profiliranja, političkog rada. Sav taj politički kapital stavlja na kocku i vjerojatno ga gubi.”

Facebook Komentari