Stvara se novi treći put, tzv. građansko-liberalna opcija, evo za koga nema mjesta

“Želimo okupiti snažnu građansko-liberalnu opciju oko centra u kojoj osim GLAS-a vidimo i IDS i Pametno, ali i neke regionalne stranke kao i neke nezavisne gradonačelnike.”

U SDP-u su svjesni i da su im samostalni izlasci na izbore uvijek značili i put u četiri godine oporbe. Iz tog razloga dobro važu i opciju okupljanja široke koalicije koja bi, drže, trebala vrijediti prvo za EU izbore 2019. godine, a potom za SDP-ova kandidata na predsjedničkim izborima i na kraju zajednički nastup na parlamentarnima. U tom slučaju, kristaliziralo se kroz razgovore s više SDP-ovaca, računaju na HSS, HSU, ali i stranku GLAS koju su osnovali bivši HNS-ovci nakon što su narodnjaci otišli u koaliciju s HDZ-om.

U GLAS-u pak na tu kombinaciju u ovom trenutku ne gledaju kao na pretjerano izglednu. Ne žele, čuje se neslužbeno, da ih se percipira kao SDP-ovu ispostavu i otkrivaju da planiraju ozbiljne razgovore sa srodnim strankama oko potencijalnog osnivanja novog “trećeg puta”. Neke razgovore već su i obavili, piše Večernji list.

“Želimo okupiti snažnu građansko-liberalnu opciju oko centra u kojoj osim GLAS-a vidimo i IDS i Pametno, ali i neke regionalne stranke kao i neke nezavisne gradonačelnike. Bitno je da imamo iste ili slične programe i da se možemo dogovoriti oko ključnih stvari koje ćemo ponuditi građanima”, kaže izvor iz GLAS-a.

Nema mjesta za HSS, HNS i HSLS

To ne znači da, dodaje, nisu otvoreni i za razgovore sa SDP-om, a prije konačne odluke, o jednoj koaliciji ili dva lijeva bloka napravit će istraživanje koje bi im trebalo pokazati što se više isplati – ići svi zajedno u širokoj koaliciji na izbore ili u dva bloka koja bi nakon novih izbora mogla postizborno koalirati.

U IDS-u neslužbeno kažu kako su otvoreni za razgovor sa strankama lijevo-liberalnog svjetonazora i da su oni svoje suradnje do sada uvijek temeljili na projektima i programima.

HSS ispao nelojalan HSS kao potencijalnog partnera u tom novom potencijalnom lijevo-liberalnom savezu ne vide i nije im jasno, kažu u GLAS-u, ponašanje te stranke. Izostanak HSS-ovih glasova za rušenje Vlade vide kao poruku da oni mogu sa svima, i sa SDP-om i s HDZ-om.

Isto tako, ne računaju na HNS i HSLS i s takvim strankama, nemaju što raditi kaže izvor Večernjeg lista, nemaju što raditi.

Facebook Komentari