Namirnice koje većina ima u ostavi, a mogu biti jako otrovne

Jedemo ih gotovo svakodnevno i nemamo nikakvih problema zbog toga. Ipak, neke namirnice koje imamo u domu mogu biti itekako ubojite. Neke su otrovne, a neke “rizične i opasne” zbog svoga oblika. Evo o kojim je namirnicama riječ.

1. Rabarbara
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu koja uzrokuje bubrežne kamence. Potrebno je oko pet kilograma ove biljke da bi bila kobna, ali i znatno manje količine mogu uzrokovati ozbiljne probleme.

2. Muškatni oraščić
Muškatni oraščić je zapravo halucinogen, a konzumacija količine od 5,5 grama može uzrokovati grčeve, a 8 grama može uzrokovati napadaj. Ako pojedete jedan oraščić, to može dovesti do “psihoze od muškatnog oraščića”.

3. Krumpiri
Koliko ste puta kupili krumpir koji ima zelenkastu koru? Glikoalkaloidi se nalaze ili u zelenkastoj kori krumpira ili u “klicama” koje su izašle na gomoljima, koji dugo stoje u vašoj smočnici. Glikoalkaloidi mogu uzrokovati proljev ili čak i komu i smrt.

4. Bademi
Treba razlikovati dvije vrste badema, slatke i gorke. Gorki, navodno, sadrže veće količine vodikovog cijanida, a 7-10 ovih gorkih plodova može uzrokovati probleme odraslima, a mogu biti kobni za djecu.

5. Tuna
Tuna je “opasna” zbog toga što “upija” živu na svoje meso, a kad živa jednom dođe u naš organizam, ona će izaći iz organizma kroz bubrege ili će doći do mozga. FDA preporučava trudnicama i djeci da u potpunosti izbjegavaju konzumirati tunu, piše Večernji list.

Facebook Komentari