Licemjerje, neznanje i maćehinski odnos prema ekonomiji

Ekonomski komentator HRT-a Željko Kardum danas je u Studiju 4 govorio o, kako je rekao, važnim i nevažnim ekonomskim pitanjima, odnosno o izboru prioriteta.

Neposredan povod su izbor novog-starog slovenskog predsjednika, medijski sukob hrvatske predsjednice i premijera i prošlotjedna saborska rasprava. U sva tri događaja su promišljanja o gospodarstvu bila sporedna i u funkciji politike.

Na pitanje za koga je bolje da je za predsjednika Slovenije izabran politički iskusniji Borut Pahor, Kardum nema odgovora. No, kod njega mu je zasmetalo ekonomsko licemjerje. U svom očitovanju o lex Agrokor i Mercatoru rekao je da slovenska država ne misli novcem spašavati Mercator, ali očekuje da Hrvatska država poduzme sve da svi prođu dobro!? Kao da Slovenija nije dobila novac za Mercator… i to u trenutku kad ga nitko drugi nije htio kupiti? I to baš u trenutku kad su velike slovenske tvrtke, dioničari Mercatora bile pred stečajem pa ih je ova financijska injekcija spasila, a dužnik za taj poslovni pothvat je ostala hrvatska tvrtka (nije baš bilo nužno da to bude Agrokor…).

Aktualni medijski sukob predsjednice i premijera, prema Kardumovom mišljenju, manje je važan od MMF-ova izvještaja. Svi mediji su na velika zvona udarili objašnjavati da su kritike predsjednice udar na premijera i distanciranje od HDZ-a, predsjedničina predizborna kampanja, dovodili u pitanje razumijeli se predsjednica u gospodarstvo… A predsjednica je samo ponovila ono što je mogla pročitati u izvještaju misije MMF-a o reformama u Hrvatskoj.

Maćehinski odnos politike i ekonomije za Karduma je najvidljiviji iz saborske rasprave o povjerenju Vladi koju je inicirala oporba. Govorilo se o osobama,
njihovoj političkoj odgovornosti, koga bi trebalo za što kazniti. Bili su to politčki govori za impresioniranje uglavnom neobrazovanog glasačkog tijela, onog kojima je Pernar zabavan, ali ne toliko da bi ga zaposlili u vlastitoj tvrtki i plaćali vlastitim novcem svaki mjesec.

Ekonomija je tu bila potpuno sporedna. Je li itko spomenuo roadshow kao pripremu novog zaduženja Hrvatske koji je upravo u tijeku? Je li itko spomenuo problem jamstva države za 5 milijardi eura za HAC, Hrvatske autoceste, AC Rijeka Zagreb koji će platiti porezni obveznici jer nema monetizacije? Je li itko spomenuo da je rebalansom zdravstva pokrivena samo 1/3 rupe bez dna koja će se bez reforme stalno ponavljati? Nije.

Uostalom, otkud bi najglasniji saborski zastupnici o tome mogli nešto znati?

Facebook Komentari