VIDEO Izetbegović: Spreman sam na rat sa Srbima, a Hrvati znaju da ne mogu dobiti treći entitet

„Radit ću ono što će raditi svi patrioti ove zemlje. Branit ću ono na što smo stekli pravo borbom 1992-1995. godine, pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom”, rekao je u intervjuu za DW Bakir Izetbegović na pitanje o tome što će napraviti ukoliko Republika Srpska raspiše referendum od odcjepljenju.

„Daytonski mirovni sporazum je na našoj strani, povijest je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju je na našoj strani, interes zemalja Europe, da nema ponovo rata, je na našoj strani. Dakle, imat ćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne dogodi”, rekao je Izetbegović.

„Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani obrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu”, dodao je Izetbegović.

Na pitanje da li je spreman na najgori mogući scenarij, Izetbegović je rekao: „Dakle na rat? Jesam.”

Izetbegović je rekao da svatko u ovoj zemlji „Tko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njen teritorijalni integritet.”

Kada je riječ o poziciji Hrvata u BiH Izetbegović je rekao da su Hrvati lutali u svojoj politici: „Uz BiH, protiv BiH, uz Bošnjake i Armiju BiH, protiv. Kad su se sabrali i kad se podvukla linija nakon toga svega pola Hrvata je nedostajalo u BiH”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović smatra da treba napraviti više kada je u pitanju položaj Srba u Federaciji BiH, ali i kada je u pitanju položaj Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj.

Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović.

On je na izravno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost kratko odgovorio “Da”.

Pozitivna uloga Turske na Balkanu

Izetbegović je za DW ocijenio da Turska u BiH i na Balkanu igra sasvim pozitivnu ulogu.

„Turska podržava europski put BiH, podržavaju NATO put BiH, nikada se ne miješaju na neki rigidan način u naše odnose, dapače uvijek pomaže”, kaže Izetbegović.

Kada je riječ o tome može li se utjecaj Turske negativno odraziti na europske integracije BiH s obzirom na napetosti koje trenutno postoje između Ankare i brojnih zemalja EU Izetbegović kaže:„Ako bih ja stao na stranu gospodina Erdogana i krenuo u jednu prepirku i počeo se petljati u te prepirke između njega i njih vjerojatno bi, ali ja to ne radim. Turska je dovoljno jaka da se zna sama braniti”, odgovara Izetbegović.

„Jesam li ja politički igrač Erdogana koji se početi svađati s Europom zbog njega? Ne. Samo ja neću izdati svog prijatelja”, kaže Izetbegović.

On dodaje da se ne želi miješati u unutarnje odnose Turske, kao ni u Erdoganove odnose s Angelom Merkel koju, kako kaže, također smatra velikom prijateljicom BiH.

Izetbegović je rekao da to hoće li Rusija zaustaviti prijem BiH u NATO ovisi od snage Rusije za koju ocjenjuje da je u porastu na Balkanu.

„Sve je prisutnija na Balkanu, i medijski i na svaki drugi način. Dodik (Milorad, predsjednik Republike Srpske – op. red.) očigledno gleda da bude igrač te velesile, da joj se dodvori, da zaustavi prije svega NATO put BiH.”

„Ja mislim da Rusija ne može nadjačati NATO i EU kada je BiH u pitanju i kompletan Balkan”, kaže Izetbegović.

Facebook Komentari