Švedska izbacila Italiju, Hrvatskoj to paše, evo zašto

Švedska je izborila Svjetsko prvenstvo koje se dogodine igra u Rusiji, ali nama je mnogo važnije što su izbacili Italiju i gurnuli hrvatsku reprezentaciju u drugu jakosnu grupu uoči ždrijeba skupina SP-a koji će se održati 1. prosinca u Moskvi.

Uz vatrene u bubnju druge jakosne skupine naći će se Meksiko, Engleska, Španjolska, Urugvaj, Kolumbija, Švicarska te vjerojatno Peru pobijedi li Novi Zeland.

Prema Fifinoj ljestvici nositelji u ždrijebu bit će domaćin Rusija, te Brazil, Belgija, Njemačka, Poljska, Portugal, Francuska i Argentina. Ždrijeb skupina održat će se 1. prosinca u Kongresnoj palači Kremlj u Moskvi.

Prvenstvo u Rusiji igra se iduće godine od 14. lipnja do 15. srpnja. U uzvratnoj utakmici doigravanja za SP na punom San Siru nogometaši Italije i Švedske igrali su 0:0. Taj je rezultat bio dovoljan Šveđanima da izbore plasman na svjetsku smotru, jer su u prvoj utakmici u Solni pobijedili s 1:0.

Talijani su bili opasniji u uzvratu ali nisu uspjeli zatresti mrežu Šveđana.

Četverostruki svjetski prvaci Talijani tako neće vidjeti SP nakon čak 58 godina. Italija je dosad propustila prvi SP 1930. u Urugvaju, te 1958. u Švedskoj kada se nisu kvalificirali. Švedska reprezentacija nije se plasirala na posljednje dvije svjetske smotre.

Preostala tri putnika u Rusiju saznat ćemo nakon što se odigraju uzvratni susreti dodatnih kvalifikacija. U utorak igraju Irska – Danska (prva utakmica 0:0), u srijedu Australija – Honduras (0:0), a u četvrtak Peru – Novi Zeland (0:0).

Evo kako su trenutačno reprezentacije podijeljene po jakosnim skupinama uoči ždrijeba:

1. skupina: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska

2. skupina: HRVATSKA, Španjolska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Švicarska, Peru (?)

3. skupina: Švedska, Island, Kostarika, Tunis, Egipat, Iran, Senegal, Danska ili Irska

4. skupina: Srbija, Nigerija, Japan, Panama, Maroko, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Australija (?), Novi Zeland ili Honduras, piše Večernji.

Facebook Komentari