Štern: Ponudu ruskog Rosnefta razmotrio bih vrlo ozbiljno

“Mađarska i MOL imaju energetsku strategiju. Hrvatska je nema pa onda i ne zna što će s INA-om”, rekao je Davor Štern gostujući u Studiju 4.

“Ja ne znam zašto uvijek bježimo od definiranja strategije. Strategija s jedne strane nije dobra zato što onima na vlasti sužava manevarski prostor jer moraju raditi sve u skladu s njom. Istovremeno im otežava. Jer ako nemaju strategiju, što god naprave, može se dovesti u pitanje”, istaknuo je Štern.

Iako nije htio komentirati pravne aspekte žalbe u slučaju INA-MOL, Štern je rekao: “Ako je arbitraža izgubljena, mi smo se trebali pomiriti s tim. A ne gubiti novac na žalbu za koju smo unaprijed znali da ćemo izgubiti ili da će biti odbačena”.

Na Badnjak prošle godine premijer Andrej Plenković poručio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL. Davor Štern smatra da bi to obećanje bilo realno da se nije dogodio “tektonski potres u Hrvatskoj”, odnosno slučaj Agrokor. Ipak dodaje kako se “hladne glave” trebaju nastaviti razgovori s MOL-om oko Ine.

Spominjao se i ruski Rosneft kao mogući novi vlasnik čak ni to, stručnjaci kažu, ne bi bila loša opcija, no koliko Rusi uopće mogu biti ozbiljni kupci nakon slučaja Agrokor i muka Sberbanka s hrvatskom državom? “Ja te dvije stvari ne bih povezivao. Jedno je Rosneft, a drugo je Sberbank. Izjava o eventualnoj kupovini je došla od njihovog čelnog čovjeka koji je vrlo visoko u ruskoj hijerarhiji. Ja bih tu ponudu uzeo vrlo ozbiljno”, istaknuo je. MOL je, smatra, pametno razvijao svoju politiku i neće nestati s hrvatskog tržišta čak i ako izađe iz Ine.

Dodaje kako MOL uz dvije postojeće rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj nema razloga za zadržavanje rafinerije u Sisku. “S Rosneftom se mogu otvoriti nove mogućnosti održavanja jednog sustava naftne industrije u Hrvatskoj. Zaboravljamo da osim INA-e postoji cijeli niz podsustava koji su u funkciji proizvodnje nafte i plina. To je i Rudarsko-geološko-naftni fakultet. On bi s Rosneftom preživio. Pod MOL-om neme puno šanse. Jer MOL neće razvijati svoje kapacitete u istraživanju i proizvodnji”, istaknuo je.

Najgora opcija za INA-u je ova koju imamo sada zato što se stalno nešto očekuje, a ništa se ne događa. “Ulazak Rosnefta ne ovisi o Hrvatskoj, nego o MOL-u. Jasno je da Rosneft neće kupiti 49 posto MOL-ovih dionica, a da nema dogovora s hrvatskom Vladom o daljnjoj prodaji dionica i zadržavanju postojećih prava i upravljanja koje ima danas”, istaknuo je Štern.

Facebook Komentari