Barcelonom koračalo 750.000 prosvjednika

Oko 750.000 prosvjednika izašlo je na ulice Barcelone tražeći od Madrida puštanje na slobodu katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.

Sloboda političkim zatvorenicima. Mi smo Republika, pisalo je na velikom transparentu kojeg su tisuće nosile ulicama glavnog grada Katalonije.

Prosvjed organiziraju Katalonska nacionalna skupština (ANC) i Omnium Cultural, čiji su čelnici u pritvoru, i koje mobiliziraju građane u obranu proglašene republike.

Na čelu povorke koračali su članovi obitelji pritvorenih. Iza njih mladi, stari, djeca. Noć u Barceloni osvijetlile su tisuće upaljenih mobitela a kolona je bila dugačka oko tri kilometra.

Osam članova smijenjene vlade nalazi se u pritvoru pored Madrida kao i dvojica čelnika organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC) i Omnium Cultural koje su organizirale okupljanje.

Španjolska je zatražila od Belgije izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četverice njegovih dužnosnika nakon što se nisu pojavili na sudu u Madridu. Više od 20 osoba je optuženo za pobunu, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti ili ometanja policajaca prilikom intervencije na biračkim mjestima i prosvjedima dok je bivši šef katalonske policije optužen za pasivnost na dan referenduma.

Puigdemont je iz Belgije poslao potporu prosvjednicima. Želimo vas čuti. Siguran sam da ćemo čuti vašu buku mi ovdje u Belgiji kao i oni u zatvoru. Puno vam hvala, naveo je Puigdemont u snimljenoj video poruci objavljenoj na kraju okupljanja. U španjolskoj državi više se ne može ovako nastaviti. Europska zajednico, prestani gledati u stranu, istaknuo je Puigdemont.

Španjolska vlada je za 21. prosinca najavila prijevremene izbore u Kataloniji raspustivši katalonsku vladu, piše HRT.

Facebook Komentari