Plenković otkrio što mu je važno

Hrvatska Grčka 4:1, Vlada oporba 4:0, sve to u manje od 12 mjeseci – očito je to jedina taktika koju u svojoj inventivosti oporba nastoji primijeniti u ovom trenutku, kazao je premijer Andrej Plenković komentiraući jučerašnju burnu raspravu u Saboru nakon koje je izglasovano povjerenje Vladi i ministrici Nadi Murganić.

“Ova inicijativa i prethodne su očito rađene na uskogrudan način, ne vode računa o širim interesima. Neka pitaju OPG-ove, male i srednje dobavljače i sve koje rade u Agrokoru koliko je zakon Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja zakon polučio uspjeh”, kazao je Plenković u razgovoru za HTVdodajući da je parlamentarna većina stabilna – što je “pokazalo je 78 glasova u Saboru”.

Plenković je obrazložio I zašto je saborsku raspravu nazvao ‘dnom dna’: “Ne može se ta izjava izvući iz konteksta. Plenarnim saborskim raspravama nakon sjednica Europskog vijeće želim približiti zastupnicima teme koje su relevantene za Hrvatsku. Navečer se dio rasprave u Saboru pretvorio u dilentatizam, s neumjesnim komentarima – koji ruši kredibilitet institucije. Zato sam tako reagirao”.

Govoreći o Agrokoru, kazao je da je dokument koji je oporba uspjela producirati na dvije stranice s 11 pitanja Vlada toliko kvalitetno elaborirala da su dobili sve odgovore na sjednici Vlade, a sve su to ponovili u Saboru. “Ono što je meni važno je to da ljudi u Hrvatskoj shvate da Vlada odgovorno radi posao, a da je oporba – ili neodgovorna, ili neozbiljna, ili populistička”.

Premijer je komentirao i objavljeni dio presude Arbitražnog suda UN-a u slučaju INA – MOL u kojemu se suca Ivana Turudića optužuje za pristranost, a ključnog svjedoka Roberta Ježića za nepouzdanost. “Dali smo precizno priopćenje nakon odluke i jasno stavili našu poziciju. Vodi se drugi proces u Washingtonu i Vlada ne namjerava komentirati pravorijek dok drugi proces traje”, rekao je Plenković.

Naglasio je da je Mostov ministar Slaven Dobrović bio upoznat s pravorijekom i kazao je da Vlada radi na procesu reotkupa dionica Ine. “Završen je zahtjev za prijedlog – traženje savjetnika koji će nam pomoći u otkupu Ine ili pronalaženja strateškog partnera. Već idućeg tjedna predstavnici Ministarstva financija idu pred investitore, u London, Frankfurt, Milano, Amsterdam i Muenchen gledati kako da Hrvatska pet milijardi eura duga koji imamo u cestovnom sektoru, “umjesto da sve dolazi brzo naplatu, riješi na kvalitetan način bez monetizacija autocesta”, naveo je Plenković.

Komentirajući oštre kritike predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na rad Vlade kazao je da predsjednica nastupa na raznim aktivnostima i ima svoju odgovornost: “Podupro sam inicijativu da svoj ured izmjesti u pojedine dijelove Hrvatske. Mi smo prva Vlada koja ima Ministarstvo koje se i formalno bavi demografijom i imamo niz mjera koje smo već donijeli. U ponedjeljak imamo sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju, nove mjere među kojima i pronatelitetni dodatak. Vlada je svjesna problema, a ako predsjednica i njezin tim imaju sugestija mi ćemo ih rado uzeti u obzir”.

Dodao je i da se nije s predsjednicom čuo ovih dana zbog dosta dinamičnog rasporeda. Grabar-Kitarović mora sama donijeti odluku hoće li biti kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu. Jasno sam kazao ukoliko ima ambicija za drugi mandat – volio bih da svoju želju da do znanja meni kao predsjedniku HDZ-a i nakon toga ćemo je razmotriti i odlučiti, rekao je Plenković.

Najavio je kako do kraja godine ima još dosta posla – rebalans proračuna, proračun za 2018, nastavak s reformama – pravosuđa, uprave mirovinskog sustava, zdravstva, obrazovanja … Nosimo se s onim što nismo planirali, a imat ćemo vremena i za ono što želimo provesti, zaključio je Plenković.

Share This Article