Pernar: Most je bio u Vladi, a kritizirao je. Predsjednica je dio infrastrukture HDZ-a, a kritizira Vladu, što će reći da je njezina kritika neistina

Gost Novog dana bio je zastupnik Živog zida Ivan Pernar.

Nakon jučerašnje saborske rasprave koja je trajala više od 13 sati slijedilo je glasanje o opozivu Vlade – oporba nije uspjela skupiti dovoljno ruku za rušenje Vlade. Za izglasavanje nepovjerenja Vladi glasalo je 59 zastupnika, a protiv ih je bilo 78.

“Nažalost, SDP se pokazao kao neozbiljan izazivač jer nisu bili u stanju skupiti ni vlastite zastupnike. To je kao da vi nešto tražite da vam netko nešto napravi i onda kada se to treba napraviti – vas nema. Jednostavno je falilo ljudi.

Znalo se zapravo od početka da se Vlada ne može srušiti. Tko je izvukao deblji kraj?

“Onaj tko je pratio raspravu mogao je vidjeti da je cijeli sustav nakaradan.”

Na koji način se u Saboru postavio premijer Andrej Plenković?

“To je demagogija. Plenković je demagog i to što on priča nema veze sa stvarnošću.”

Index.hr objavio je u petak navečer dio presude Arbitražnog suda komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi od 23. prosinca prošle godine, nakon koje je na Badnjak premijer Andrej Plenković poručio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL. Između ostalog, u presudi se navodi da je Turudić bio pristran, a da je snimka Sanadera ‘montirana’.

“Ja vas pitam, zamislite da ste vi na sudu i da vam je netko dao pet milijuna eura koje ste trebali proslijediti, vi kažete “da, trebao sam”, sud veli “molim vas uplatite u proračun”, a vi pet godina to ne napravite. Naše pravosuđe je neozbiljno. To je ruglo. Pitao sam jučer Šukera iz HDZ-a: “Dajte recite vi mene je li to normalna država?” On je samo slegnuo ramenima.

Arbitražni sud je došao do toga da je sve to predstava za javnost. Dubiozno je i to što je naš Ustavni sud srušio presudu Ivi Sanaderu. Što arbitražni sud može reći, “vaše je vlastito pravosuđe srušilo tu presudu”.”

Rekli ste da je na jučerašnjoj raspravi bilo i konstruktivnih stvari?

“Recimo, u stečajni zakon treba staviti da mali vjerovnici i OPG-ovi imaju prednost ispred banaka. Da je agrokor išao u stečaj sve bi bilo isto kao i sada, jedino bi mali izvisili. Tu je Ramljak imao autonomiju da namiri prvo male. Smatram da bi taj Ramljakov potez trebalo jednostavno ubaciti u stečajni zakon i promijeniti redoslijed prvenstva. Pod tim uvjetima bi bio bolji rasplet nego sada.”

Kako komentirate jučerašnju rasprava oko opoziva Vlade?

“Jad i bijeda od SDP-a. Tko god je imao prilike gledati tu raspravu mogao je vidjeti da SDP nije prava, nije ozbiljna oporba HDZ-u.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je ponovno kritizirala Vladu, rekavši da je stanje u državi izvanredno.

“Znate na koga me podsjeća – na ulogu Mosta u prošloj Vladi. Most je bio u Vladi, a kritizirao je. Predsjednica je dio infrastrukture HDZ-a, a kritizira Vladu, što će reći da je njezina kritika neistina.”

Je li moguće da na idućim izborima neće biti kandidatkinja HDZ-a?

“Ma kakvi. Ona glumi opoziciju, njen posao je da glumi opoziciju. S time želi izbjeći ono što se dogodilo Josipoviću. Ide za tim da uz HDZ-ove dobije podršku i nekih drugih ljudi, da se nađe u situaciji kao Mesić. Uvijek je bio predsjednik koji nije bio iz vladajuće stranke, koji je kritizirao vlast. Josipović je onda hvalio vlast koja ne valja i nije mogao drugačije završiti.”

Plenković je jučer izbjegavao odgovore u raspravi?

“On ništa ne odgovara. Odlučio se za strategiju demagogiju. Pričat će da je spasio radna mjesta, a jasno je da nije jer kad prođe 15 mjeseci svi neprofitni dijelovi neće nastaviti s radom, a oni profitabilni bi nastavili i da se išlo u stečaju. Oni stečaj predstavljaju kao prekid svega. Imate Namu koja je 17 godina u stečaju i još uvijek radi.

Facebook Komentari