Ramljak se čuje s ljudima iz Sberbanka i pita se zašto novinari rade od njih monstruma

Ad

Izvanredna uprava Agrokora u podne na konferenciji za novinare objavila je ukupni iznos priznatih tražbina vjerovnika i dobavljača Agrokora, prema tablicama koje je objavio Trgovački sud u Zagrebu, doseže 41,23 milijarde kuna, dok je 16,54 milijarde kuna tražbina osporeno. Sberbankove tražbine – osporene su.

Ramljak je pritom objavio i da je londonski sud priznao Lex Agrokor. To bi mogao biti veliki udarac za ruski Sberbank koji je svoje tražbine tražio preko suda. Sberbank osporava priznavanje procesa restrukturiranja pred sudovima u Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ovo ne znači da Sberbank neće naplatiti svoj dug, ali neće sudjelovati u radu vjerovničkog vijeća odnosno neće odlučivati o dugovima i budućnosti Agrokora.

‘Postoji mogućnost kompromisa’

Ramljak je istaknuo kako je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Sberbanka.

“Jutros. Jutros sam kontaktirao s predstavnikom Sberbanka. Komunikacija stalno postoji. Nakon svega ovoga što se događalo mi smo pružali ruku. Mi nijedan potez prema njima nismo napravili, nijedan agresivan potez samo smo se branili u cijelom postupku. Mislim da postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis i da se dogovorimo. Što se tiče Sberbanka svi bi bili najsretniji da najveći vjerovnik pristupi ovom postupku da sjednemo za stol i napravimo nagodbu. Kad kažem svi mislim na druge kreditore. Da svi rade zajedno da pokušaju i oni uvjeriti Sberbank da bi bilo za sve najbolje da sjednemo za stol. Postoji naznaka s njihove stane da su spremni za razgvor i kompromis”, rekao je.

“Problem je velik godinama se gomilao. Nije se mogao riješti preko noći 58 milijardi je užasan iznos. S naše strane dajemo sve od sebe da taj udarac ne prijeđe na cijelo gospodarstvo, ali nitko iz ovoga neće izaći kao pobjednik”, kazao je.

Dodao je da ukoliko Sberbank povuče sve tužbe i postigne dogovor ulazi u Vjerovničko vijeće. Istaknuo je kako se o nepriznavanju duga Sberbanka savjetovao sa svojim pravnicima.

“Zašto od Sberbanka radite monstruma? Imaju 18 posto ukupnih potraživanja. Ne mogu zaustaviti nagodbu. Mislim da radimo nepotrebno – strašimo sve oko toga da iza toga stoji ruska država da iza Knightheada stoji američka država. Ovo je odnos jedne korporacije s drugom. U ovom odnosu imamo vlastiti dignitet u kojem ja i moji savjetnici ćemo postupiti prema onome što nam zakon omogućava. Mislim da su toga svi kreditori svjesni. A polako i Sberbanka postaje svjesna toga”, rekao je.

Ante Ramljak otkrio je kako je trošak svih savjetnika u cijelom ovom postupku 58 milijuna kuna, a plaćaju ih vjerovnici. Ovisno o duljini postupka iznos može narasti do 69 milijuna kuna, piše N1.

Sud u Londonu odlučio priznati Lex Agrokor: Nijedna tužba neće moći biti vođena osim u postupku ovog procesa izvanredne uprave

Facebook Komentari