Plenković preuzeo odgovornost za grešku Nade Murganić

Maratonska saborska rasprava o povjerenju ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić završila je jutros nešto prije 3 sata. Njezinu smjenu tražio je Glas zbog – kako je istaknula čelnica te stranke Anka Mrak Taritaš – skandaloznog nacrta prijedloga Obiteljskog zakona koji je povučen iz procedure. Premijer Plenković stao je iza ministrice Murganić i na sebe preuzeo odgovornost što je nacrt prijedloga zakona preuranjeno poslan u javnu raspravu.

“Osobno preuzimam odgovornost za ovaj propust”, kazao je premijer Andrej Plenković. Naglasio je da je Murganić kvalitetna ministrica i osoba koja uživa njegovo povjerenje u stručnom i ljudskom pogledu. Pojasnio je da se radilo o ranoj fazi tehničke pripreme nacrta prijedloga zakona koji je išao u elektronsko savjetovanje kazavši kako dokument nije bio na koordinaciji Vlade, nije došao do bilo kojeg resora niti do Ureda predsjednika Vlade. Plenković je istaknuo da je u Vladi, nakon što je uočen propust, promijenjena procedura kako se to više ne bi događalo. “Zato mi se čini da nije baš primijenjeno načelo razmjernosti na ono što vam se nije svidjelo u odnosu na instrument koji želite koristiti”, poručio je premijer Anki Mrak Taritaš.

Anka Mrak-Taritaš rekla je kako je nacrt prijedloga novog obiteljskog zakona biio skandalozan. No, hrvatska javnost je od travnja cijelo vrijeme okupirana Agrokorom i neke druge, važne stvari prolaze ispod radara, izjavila je. Smatra da je demokratski da se u Saboru raspravlja o povjerenju ministrici iz resora koji izuzetno važan i za koji smo zaključili da ima niz problema na koje treba ukazati. Javnost je burno reagirala na definiciju obitelji. U nacrtu zakona bilo je problematično i područje razvoda roditelja, kazala je Mrak-Taritaš te dodala da treba vidjeti zašto je Obiteljski zakon uopće pušten u proceduru pa onda povučen iz javne rasprave. Tko to piše zakone u ministrarstvu obitelji i demografije. Bojim se da to pišu određene udruge. Sam zakon je vrlo dogmatičan i nedorečen i na određen način krši ljudska prava, kazala je.

Govorili ste petnaest minuta, a nismo dobili informaciju zbog čega tražite opoziv ministrice Murganić. Spominjali ste Agrokor, Istanbulsku konvenciju, pravobraniteljicu za djecu, ali nismo dobili konkretnu informaciju što vam je sporno, rekao je Hrvoje Zekanović. Pročitao članak iz prijedloga Obiteljskog zakona u kojem stoji da obitelj čine otac, majka i djeca te poručio da je ovaj zakon napravljen prvenstveno radi zaštite djece. Zekanović je naglasio kako je zakon pisalo 7 od deset stručnjaka za Obiteljsko pravo u Hrvatskoj. Možda bi neka vaša udruga bila stručnija, dodao je Zekanović.

Marija Jelkovac upitala je Anku Mrak Taritaš kako to da joj nije bio skandalozan prijedlog Obiteljskog zakona donesen u vrijeme kad je bila dio vladajuće većine 2014. godine. Podsjetila je kako za taj prijedlog ministrice Milanke Opačić pokrenut postupak ocjene ustavnosti i donesena privremena mjera radi pravne sigurnosti koju nosi značenje obiteljskog zakona. Povučen je jer je bio protuustavan, u koliziji s mnogim odredbama raznih konvencija i samog Ustava. Zakon je suspendiran u cijelosti, a ne samo nekek njegove odredbe i to je bio presedan, naglasila je Jelkovac. Naglasila je kako to tada nikome nije bilo skandalozno. Nisam vidjela da ste pokrenuli pitanje odgovornosti ministrice Opačić, a tražite odgovornost ministrice Murganić jer je povukla prijedlog osluškujući javnost, izjavila je Jelkovac te upitala Mrak Taritaš smeta li je to licemjerje i dvostrukost kriterija.

Ministrica Nada Murganić naglasila je da nijedan zakon “od prve” ne može biti savršen i da je njoj jedino bilo problematično što su u definiciji obitelji bili izostavljeni građani koji nisu mogli imati djecu ili su ih izgubili, a da se sve ostalo u zakoni može mijenjati kroz raspravu. Istaknula je da je razlog izrade novog zakona bilo to što je Ustavni sud intervenirao u zakon iz 2014. , a ne novi svjetonazor.

HDZ-ov Josip Đakić poručio je Mrak-Taritaš kako je prijedlog obiteljskog zakona nazvala skandaloznim pritom zaboravljajući na zakon iz 2014. kojeg je Ustavni sud obustavio, dok je njegov stranački kolega Josip Borić poručio kako je ovo prvi puta u povijesti Hrvatske da se traži smjena ministrice na temelju radnog materijala i da bi se to moglo nazvati “mrak interpelacijom”. Davora Ivu Stiera (HDZ) zaprepastila je isključivost prijedloga GLAS-a jer, kako je kazao, traže smjenu jer prijedlog nije onakav kakav se njima sviđa. “To nije duh tolerancije već duh isključivosti iz nekog drugog vremena”, ustvrdio je.

Arsen Bauk (SDP). ustvrdio je kako se od Vlade u kojoj su HRAST i HNS u koaliciji i takve radne skupine nije se mogao ni očekivati drugačiji prijedlog. SDP-ov Željko Jovanović istaknuo je kako je i sam premijer prijedlog zakona ocijenio skandaloznim i povukao ga iz procedure, a Zekanovića nazvao predstavnikom “jedne marginalne skupine , slijepim putnikom na listi HDZ-a zbog kojeg se ne usvaja Istanbulska konvencija”. Zekanović ga je upitao kojoj skupini on pripadna “Jugoslavenima, kome?”, na što je Jovanović optužio da ga vrijeđa po nacionalnoj osnovi.

Goran Beus Richembergh (GLAS) poručio je kako je predloženi zakon bio skandalozan i primitivan pokušaj nasrtaja desnice na ljudska prava. “Nije prošao jer je čitava javnost stala na noge. Ne biste vi to povukli da je to bila blaga kamilica kako vi kažete”, kazao je Beus Richembergh, dodavši da taj zakon uopće nije ni u planu rada Vlade. Oporba je Murganić prozvala i zbog slabog povlačenja sredstava iz EU fondova, što je ona odlučno odbacila. Smatra i da svi neće biti oduševljeni niti novim zakonom, ali će, rekla je, težiti tome da se zadovolji većina građana, kao i to da će ideološki prijepori biti umanjeni.

Milorad Pupovac rekao je kako Klub SDSS-a eće podržati opoziv ministrice, ali neće podržati niti zakon koji neće biti usuglašen i koji neće podržavati pluralnost koja je karakteristična ne samo za naše društvo već i za vladajuću većinu, javlja HRT.

Facebook Komentari