VIDEO Burno u Saboru: Plenković neke rasprave ocijenio dnom dna, donosimo neke pa prosudite sami

Premijer Andrej Plenković na kraju rasprave o njegovom izvještaju s Vijeće Europe ocijenio je da su neke rasprave u saboru bile dno dna. Donosimo snimke nekih, pa prosudite sami.

Nakon premijerova izvještaja o sastanku Europskog vijeća više od tri sata trajala je rasprava koja u izlaganjima pojedinih zastupnika nije imala veze s Izvješćem.

Premijera Andreja Plenkovića to je itekako zasmetalo. Po završetku rasprave zastupnicima se obratio nimalo nježnim riječima.

Ovo je dno dna. Ne mogu se oteti dojmu da je ovo najniža razina koju možete naći u bilo kakvom parlamentu bilo, kakvom saboru bilo koje zemlje. Ovo je samo jedna teška žalost, očaj… Zaboravljamo da je predstavnička institucija najviša institucija u Hrvatskoj koju eto neki zastupnici, a vidim da je nastala jedna fascinantna koalicija u Hrvatskom saboru, aktera koji će sigurno zaslužiti da dobiju biste u ovom visokom domu, u takvom sastavu imamo prigodu slušati, pamtiti, bilježiti i voditi se jednom razinom komentara rasprave koji ne da nemaju nikakve veze sa temom već nemaju nikakve veze sa zdravim razumom, rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je njegova inicijativa bila dobronamjerna. Želio sam senzibilizirati i Sabor i hrvatsku javnost o europskim temama.

Posebno se obratio zastupniku Gordanu Marasu te ga optužio da ne čita materijale Vlade. Vi ste bili ministar u hrvatskoj vladi u momentu kad smo bili članica EU-a. Ono što vi govorite je neshvatljivo, kolega Maras, nije dostojno druge najveće stranke u RH. Ovo što ste vi rekli u zadnjoj intervenciji, to je strašno, rekao je Plenković.

Premijer nije poštedio ni Miru Bulja ni Ivana Pernara. I ja mogu jednako biti čovjek iz naroda kao i vi, i više, ali to ne znači da ne mogu biti i predsjednik Vlade na Europskom vijeću, u Sinju, na Peruči, u Vukovaru… jednako angažiran, jednako ozbiljan i odgovoran.

Ovaj cirkus koji radi gospodin Pernar – to je utjecaj društvenih mreža na demokraciju u Hrvatskoj. Trošite svoje vrijeme, trošite vrijeme ljudi koji ovdje rade, zagađujete javni prostor retorikom koja je nepopravljiva, rekao je Plenković, prenosi HRT.

Maras se pozvao na povredu poslovnika te optužio premijera da je izvrijeđao parlament. Vi ste ovdje da branite zastupnike, a ne da ih docirate, da ih vrijeđate. Vi biste trebali braniti svakoga onoga koji je izabran glasovima hrvatskih građana. Nismo ovdje radi vas. Mi smo ovdje jer nas nećete na taj način ušutkati. Ovo nije način na koji premijer diskutira sa zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić podsjetio je Maras kako ima mikrovon i da nema potrebe za glasnim govorom. Rekao je i kako nije čuo ni jednu uvredu od premijera Plenkovića.

Tražeći repliku Maras je nastavio kako je još uvijek pod dojmom. I u Europskom parlamentu ima zastupnika koji govore o temama koje su nezamislive, iznose stavove koji su nezamislivi, ali ih nitko ne ušutkava. To je elementarni standard demokracije, mi smo slobodni narodni zastupnici, rekao je Maras, prenosi HRT.

Plenkovićeva kritika

Rasprave, neke

Facebook Komentari