VIDEO Sabor raspravlja o povjerenju ministrici Nadi Murganić: Opet veselo s Jovanovićem, Zekanović ga pitao je li Jugosloven

Ad

Aktualnim prijepodnevom Sabor je počeo svoju novu, šestu sjednicu, nakon čega je premijer Andrej Plenković zastupnicima podnijeti Izvješće o sastanku Europskog vijeća. Nakon cjelodnevne rasprave, na dnevni red je napokon došla rasprava o povjerenju ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić koja se održava nakon desetominutne stanke.

Rasprava je počela izlaganjem predlaganjem. U ime GLAS-a zastupnicima se obratila predsjednica stranke Anka Mrak-Taritaš.

Ivan Pernar (Živi zid) replicirao je Branku Hrgu (HSS) nakon čega mu je Hrg poručio:

“Kolega Pernar, i vi i ja sjedimo u istim stolicama. Vi stalno pričate kao i da sami ne sjediti u ovim stolicama. Jedino drugačiju politiku zagovaramo”, kazao je Hrg.

Pernara je to očito iznerviralo jer ga je u jednom trenu pokušao prekinuti dobacujući iz klupe.

Nakon što ga je predsjedavajući Milijan Brkić upozorio da ne dobacuje, Pernar je napustio sabornicu na što mu je Hrg poručio:

“To je vaš način, bolje da izađete, nego da vas iznose”, kazao je Hrg.

Ivan Pernar (Živi zid) kazao je kako su ga riječi premijera podsjetile na vrijeme kad je isto tako branio bivšeg ministra branitelja obrazovanja Pavu Barišića.

“Gdje je on danas? Nema ga nigdje”, kazao je Pernar.

“Problem je bio u tome što u definiciji obitelji nisu spominjani oni koji su izgubili djecu ili nisu mogli imati djecu. Za to sam se ispričala. O svemu ostalom može se raspravljati. Uvijek će biti svjetonazorskih prijepora”, kazala je Murganić.

“Moram se osvrnuti na neke točke iz ovog prijedloga jer se mene proziva za puno toga što je neutemeljeno. Činjenica je da je Ustavni sud reagirao na obiteljski zakon (za vrijeme ministrice Opačić, op.a) i da se trebao mijenjati. Mi smo kao društvo trebali biti spremni na javnu raspravu”, kazala je Murganić.

Nakon premijera, zastupnicima se obratila i ministrica Nada Murganić.

“Čini mi se da baš nije primjereno načelo razmjernosti. Daleko je to još bilo od sjednice Vlade ili bilo kakvih koordinacija. Kad zakon bude spreman za javno savjetovanje, ići će u proceduru i bit će prilike da usvojimo tekst koji neće biti kontradiktoran”, kazao je Plenković.

“Nada Murganić je prije svega kvalitetna ministrica i koja uživa moje veliko povjerenje u stručnom i ljudskom pogledu. Stojim iza nje u cijelosti. Što se tiče inicijative, moram reći da osobno preuzimam odgovornost za ovaj propust. Bila je riječ o ranoj verziji nacrta koja je išla na elektronsko savjetovanje i još uopće nije došla na koordinaciju. Uočivši propust, promijenili smo proceduru”, kazao je Plenković.

Nakon rasprave zastupnicima se obratio premijer Andrej Plenković

Mrak-Taritaš je kazala kako ministrica Murganić ili nije pročitala što piše u zakonu ili je sve htjela zataškati.

Sabina Glasovac (SDP) kazala je kako je premijer skinuo prijedlog Obiteljskog zakona te da o njemu nije provedena javna rasprava.

“Jedan ovako opsežan zakon dolazi pred premijera kao da nitko nije prije toga vidio. Način na koji je zakon zaustavljen navodi me na sumnju da nešto nije bilo u redu s procedurom”, kazala je Glasovac.

“Ne može me na nacionalnoj skupini vrijeđati saborski zastupnik. Izvolite opomenuti Zekanovića”, kazao je iznervirani Jovanović.

“Sram vas sve može biti”, kazao je Jovanović.

“Kojoj vi skupini pripadate gospodine Jovanović, recite da ste Jugoslaven”, kazao je Zekanović.

Željko Jovanović (SDP) kazao je kako je sam premijer ekspresno povukao zakon što potvrđuje da je bio skandalozan.

“Imali smo internu kladionicu tko će vam prvo replicirati, gospođo Mrak-Taritaš, i naravno to je bio Hrvoje Zekanović, pripadnik marginalne skupine”,

Miroslav Tuđman (HDZ) kazao je kako se Mrak-Taritaš u većini svojih nastupa držala o meritumu stvari, dok je danas u svom obraćanju tek minutu govorila o razloga zahtjeva za smjenom.

“Govorimo o nečemu čega nema. Ovo je maltretiranje cijele sabornice. Raspravljamo o nečemu što uopće još nije u proceduri”, kazao je Tuđman.

“Ako je zakon odlično napisan, zašto je povučen”, odgovorila mu je Mrak-Taritaš.

Hrvoje Zekanović (Hrast) replicirao je Mrak-Taritaš i kazao kako u obraćanju nije dala odgovor zašto traže smjenu ministrice.

“Prijedlog zakona je pisalo 7 od 10 profesora obiteljskog prava. Ako vam to nije dovoljno, ne znam što jest”, kazao je Zekanović.

“Javnost je burno reagirala na definiciju obitelji. U nacrtu zakona bilo je problematično i područje razvoda roditelja”, kazala je Mrak-Taritaš.

“Želimo vidjeti zašto je Obiteljski zakon uopće pušten u proceduru pa onda povučen iz javne rasprave. Tko to piše zakone u ministrarstvu obitelji i demografije. Bojim se da to pišu određene udruge. Sam zakon je vrlo dogmatičan i nedorečen i na određen način krši ljudska prava”, kazala je Mrak-Taritaš.

Mrak-Taritaš osvrnula se i na neprihvaćanju izvješća o radu Pravobraniteljice za djecu te joj nije jasno imamo li mi trenutno pravobraniteljicu.

“Zbog Agrokora ispod radara prolaze mnoge druge stvari poput problema u resoru ministrice Murganić. Je li konzervativno krilo HDZ-a ili udruge poput “U ime obitelji” utjecala na definiciju obitelji u prijedlogu obiteljskog zakona”, kazala je Mrak-Taritaš.

Kakva svađa u Saboru Jovanović i Strenja Linić protiv Kujundžića: Zgrožena sam, nije mogao dobiti specijalizaciju u svome gradu zbog svog prezimena

Facebook Komentari