Ministrica Gabrijela Žalac je bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila posao vrijedan gotovo 10 milijuna kuna dvjema tvrtkama svojeg poznanika

Ministrica Gabrijela Žalac je bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila posao vrijedan gotovo 10 milijuna kuna dvjema tvrtkama svojeg poznanika, Mladena Šimunića. Na to se žalila jedna od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj, KING ICT, a njihova žalba je uvažena te je Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila odluku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo je posao u vrijednosti 10 milijuna kuna splitskim tvrtkama Razvojna platforma i Mikro projekt, čiji je direktor i član Uprave Mladen Šimunac, dugogodišnji poznanik ministrice Gabrijele Žalac.

Iz Ministarstva, doznaje Jutarnji list, ne poriču poznastvo Žalac i Šimunac, kao što ne poriču i da su djelatnici tih tvrtki redovito dolazili u Ministarstvo na sastanke, za koje tvrde da su tematski bili vezani za predmet ugovora.

Iz Ministarstva su pojasnili da su dvjema tvrtkama dodijelili posao jer “samo određeni gospodarski subjekt može izvršiti predmet nabave zbog zaštite isključivih prava, uključujući pravo intelektualnog vlasništva”.

Njihovo obrazloženje u pitanje je dovela tvtka KING ICT te se žalila na odluku Ministarstva, Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave. King je u žalbi naveo imena konkretnih drugih tvrtki iz Splita i Zagreba, koje mogu izvršiti to što Ministarstvo traži te da je Ministarstvo onemogućilo nuđenje razumnih alternativa ili zamjena.

Iz Ministarstva su poručili kako procijeniti situaciju, kao i moguće pokretanje upravnog spora pred Visokim upravnim sudom. Isto tako, raspisat će i novi, ovaj put otvoreni javni natječaj.

Nadalje, Ministarstvo tvrtki KING ICT još mora i platiti 45.000 kuna troškove žalbenog postupka.

Ministrica Žalac i Šimunac se poznaju još iz vremena dok je ona bila na čelu HRAST-a, Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije. U to vrijeme je Šimunac radio na projektima te županije i predavao na više seminara. isto tako, Šimunac je radio i na izradi Strategije razvoja grada Vinkovaca.

Share This Article