Grčka, momčad koja je prije 13 godina dokazala kako joj niti jedan san nije nedostižan

Kao posljednja prepreka hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na putu prema Svjetskom prvenstvu stoji Grčka, momčad koja je prije 13 godina dokazala kako joj niti jedan san nije nedostižan.

Grčka nacionalna selekcija prvo je veliko natjecanje čekala sve do 1980. godine, kada je izborila mjesto na europskoj smotri u Italiji, a 1994. godine pronašla je svoje mjesto na svjetskoj smotri u SAD-u. Stoga su rijetki uopće mogli pomisliti na ono što se sprema na Europskom prvenstvu 2004. godine u Portugalu – pogotovo nakon što su Grci izgubili prve dvije utakmice u kvalifikacijama.

Uoči početka turnira, samo je Latvija dobivala manje šanse za osvajanje naslova, no Grčka je svladala portugalske domaćine na otvaranju te prošla skupinu u konkurenciji Španjolske i Rusije, da bi potom s tri puta po 1:0 nanizala Francusku, Češku i još jednom Portugal za možda i najveće iznenađenje u modernoj povijesti velikih natjecanja.

Na tom su senzacionalnom uspjehu izgradili nova četiri nastupa među europskom i svjetskom elitom, uz dva proboja u drugi krug (2012. i 2014. godine), a reputaciju su potvrdili i u grupnoj fazi kvalifikacija za plasman u Rusiju. Na gostovanjima nisu izgubili niti jednu utakmicu, poraza od Bosne i Hercegovine spasili su se u petoj minuti sudačke nadoknade, svladali su ih tek pobjednici skupine Belgijci – upravo na pirejskom Karaiskakisu – da bi naposljetku završili na drugom mjestu, ispred Bosne i Hercegovine te Estonije, Cipra i Gibraltara.

Portugalski trijumf potpisao je Otto Rehhagel, a nakon Santosa, Ranierija, Tsanasa i Markariana, Grčku je ponovno preuzeo Nijemac. Od 2015. godine vodi je Michael Skibbe, koji se dobro uklapa u grčke ideje o agresivnom pristupu i neumornoj borbi do zadnje minute.

“Svaka Grčka djeluje isto: čvrsto, tvrdo, sa startovima na granici dopuštenosti. Ne igra ni lijepo ni moderno, igra učinkovito. Fanatična u obrani, naprijed pak pod motom ‘što napravimo, napravimo’. Strahovito je opasna u prekidima”, sažeo je bivši Vatreni, današnji izbornik Hrvatske U-19 Robert Jarni, koji je u četiri navrata igrao protiv Grka, uz samo jednu pobjedu.

Na Fifinoj ljestvici Grčka zauzima 47. poziciju, no bolji plasman drugih sudionika doigravanja za SP ne treba zavarati. U Karnezisu imaju pouzdanog vratara, u Manolasu, Tzavellasu, kapetanu Torosidisu, Papastathopoulosu i Stafylidisu izvrsne braniče, u Fortounisu, Zeci, Tziolisu i Mantalosu vješte i uporne vezne igrače, a napadač Mitroglou spreman je kazniti svaki trenutak nepažnje suparničke obrane.

Premda u sastavu više nema ikona poput rekordera po broju nastupa, igrača neuništivog karaktera Karagounisa (139) te Zagorakisa (120), Katsouranisa (116) i Basinasa (100), legendarnog čuvara mreže Nikopolidisa, ili najučinkovitijih napadača u povijesti reprezentacije Anastopoulosa (29), Charisteasa (25) ili Gekasa (24), Grčka raspolaže s dovoljno kvalitetnog materijala te izrazito prokušanim receptom za ostvarivanje cilja. Stoga Vatrenima preostaje jedino dati maksimum kako bi tim ciljem ipak prošli – prvi, piše HNS.

Facebook Komentari