Jelinić o Todoriću: To je kriminal epskih razmjera, pripremio se i zato je odabrao London

Ad

Uhićenje Ivice Todorića komentirao je i Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala. Istaknuo je da bi njegovi blogovi i komentari trebali prestati izlaziti dok je on u pritvoru. Naglasio je i kako je on uvjeren da ih Todorić ne piše osobno, već da se pišu uz njegovu suglasnost.

Jelinić vjeruje da su Todorića hrvatske vlasti locirale putem telefonskih uređaja koje koristi on i osobe koje su u njegovoj blizini. O tome su precizno informirale svoje britanske kolege i samo se procjenjivalo koliko će proći vremena da britanska policija reagira. Hrvatske vlasti su tu na testu, britanska policija je locirala Todorića, ona ga sigurno nije tražila, kaže Jelinić. Istaknuo je i da će o njegovom izručenju odlučivati vrh britanske politike. Procjenjivat će se tko ima dužu palicu utjecaja u Britaniji, je li to skupi i utjecajni odvjetnički tim Ivice Todorića ili hrvatska vlada. Todorić je već najavio kroz svoje blogove da će vrlo vjerojatno zatražiti politički azil. Pitanje je što ako on u tome uspije, kako će to utjecati na percepciju cijele situacije oko Agrokora u Hrvatskoj.

Na pitanje bi li se usudio prognozirati što bi se moglo dogoditi, Jelinić kaže da je Todorić vrlo pažljivo birao Veliku Britaniju jer su tehnički ekstradicijski postupci duži nego u drugim zemljama. Todorić ima pravo osjećati se kako on želi, može trubiti da je politička žrtva, žrtva nekog političkog progona, ali generalno gledajući bitke će se voditi na hrvatskim sudovima. Po svemu što se ekstenzivno elaboriralo u hrvatskoj javnosti Ivica Todorić je u ozbiljnom kriminalu. To je kriminal epskih razmjera. Drugo pitanje je kakvi su drugi krakovi i razine ove afere i kako će ona utjecati na hrvatsko politička zbivanja, zaključio je Jelinić.

Facebook Komentari