Izlaze pojedinosti s ročišta, putovnica oduzeta i Todorićevoj supruzi Vesni, spominjala se geopolitika i ruski utjecaj

Ugledna novinska agencija Reuters objavila je opširno izvješće s ročišta na londonskom sudu na kojem je Ivica Todorić, nakon što se usprotivio izručenju Hrvatskoj, pušten na slobodu.

Agenciji je potvrđeno da je Todoriću određena jamčevina te da je još uvijek formalni vlasnik Agrokora sucu Richardu Blakeu na pitanje slaže li se ili protivi hrvatskom zahtjevu za izručenje odgovorio da se protivi.

Tužitelj Benjamin Seifert, koji se na sudu pojavio kao zastupnik hrvatskih vlasti, pojasnio je da se Todorića tereti za tri kaznena djela, a da su ukupne financijske malverzacije za koje ga terete teške oko 110 milijuna eura.

Na sudu je rečeno i da je Todorićeva imovina diljem svijeta zamrznuta.

– Ovo su izuzetno ozbiljne optužbe, rekao je Seifert.

Sudac je zatim Todoriću odredio jamčevinu uz nekoliko uvjeta. Naredio mu je da položi 100.000 funti, da preda svoju i supruginu putovnicu te da nosi elektronički privjesak kao i da se policiji mora javljati triput tjedno.

– Kontekst u kojem vam odobravam jamčevinu uključuje činjenicu da vam je imovina i u ovoj državi i diljem svijeta zamrznuta te da je vaša mogućnost skupljanja novca ograničena, rekao je sudac.

Todorić je nakon ročišta, kao što smo već izvijestili, izašao pred sud u društvu supruge Vesne i odvjetnika Timothyja Ottyja, koji je na sudu pak rekao da je njegov klijent ‘izuzetno uspješan poduzetnik i osnivač koncerna koji je postojao 40 godina’.

Rekao je i da je čitav njegov slučaj u sjeni geopolitike te da ga se povezuje s navodnim ruskim utjecajem.

– To sve dijelom proizlazi iz činjenice da su u financiranje Agrokora upletene ruske banke, rekao je Otty, prenosi Jutarnji.

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković objasnila kako je došlo do raspleta u Londonu

London: Todorić izišao iz suda, evo što je poručio hrvatskoj javnosti

Facebook Komentari