Linić ispričao što se događalo oko Tiska i Dione: Nisu političari ti koji su stvarali Agrokor

Nakon što je krajem prošlog tjedna politički tajnik Mosta Nikola Grmoja iznio teške optužbe na račun Vladimira Šeksa u kojima tvrdi kako je Šeks početkom 90-ih znao za malverzacije u Agrokoru i nije reagirao, Šeks ga je demantirao pokazavši dopise upućene DORH-u u kojima traži da se ispita poslovanje Agrokora. Grmoja je optužbe iznio i na račun bivšeg ministra financija u SDP-ovoj vladi Slavka Linića, koji je gostovao u Studiju 4.

Komentirajući Grmojine tvrdnje kako ono što je radio kao ministar financija možda spada u najveće pogodovanje Agrokoru te da još nije vrijeme da kaže sve što zna o njemu, Linić je kazao: “Ispod mog dostojanstva je da komentiram Grmoju i o Grmoji ne želim govoriti”. “Moja je dužnost da se odazovem povjerenstvu za Agrokor i da ozbiljnije pokušamo dati odgovor što je ministarstvo radilo u mom mandatu (2012.-2014.)”, kazao je Linić. Grmoji je poručio da dokumente proslijedi povjerenstvu. Linić smatra da povjerenstvo neće utvrditi političku odgovornost te da neće pridonijeti rješavanju krize u Agrokoru. “Način prezentiranja rada povjerenstva ima negativan utjecaj na krizu u Agrokoru. Cirkusi koje izvode pojedini političari rezultirali su padom dionica Agrokora. Zbog neodgovornih političara postoji bojazan da do nagodbe neće doći i nitko ne želi kupiti dionice”, rekao je.

Linić se prisjetio što se događalo i u vrijeme dok je bio potpredsjednik Račanove vlade (2000.-2003.). “Pamtim dva poteza u to doba. Mog prvog tjedna desio se bankrot Tiska, državne tvrtke koja je pokradena i prijetnja da novine neće moći izlaziti radi enormnih dugovanja. Vlada se dogovorila da država otpiše dugove, da mediji svoja potraživanja pretvore u vlasništvo i Tisak su preuzeli EPH, Večernji, Novi list i TDR. U tjedan dana je riješena kriza, a nakon toga svi su osim Adrisa prodali svoje dionice Todoriću. Gdje je tu odgovornost politike?”, upitao se Linić. Prisjetio se i stečaja Kutline Dione. Država je otpisala dug i Dionu su preuzeli Frank, Vindija, Kraš, Podravka – i opet se dogodilo isto. Dionice su prodali Gavriloviću i pobjegli – jer im je tako rekao Todorić. Nisu političari ti koji su stvarali Agrokor”, kazao je Linić.

Komentirajući tvrdnje mostovaca da u Agrokoru nikad nije napravljen porezni nadzor, kazao je kako je njegov posao kao političara nije govoriti koga treba kontrolirati, nego organizirati rad Porezne uprave. U to vrijeme (2011.) u suradnji sa Svjetskom bankom osnovan je Ured za velike porezne obveznike, a inzistirao je, kaže i da se objave svi veliki porezni dužnici. Također, uvedena je kontrola bogaćenja pojedinaca te Zakon o financijskom poslovanju koji je prvi put definirao da se sve obveze prema dobavljačima moraju plaćati u roku od 60 dana. “Bilo je poreznih nadzora i u tvrtkama Agorora i u korištenju poljoprivrednih subvencija isplate dobavljačima”, zaključio je Linić.

Linić smatra pozitivnim potezom eventualno rusko preuzimanje Ine. “Samo velike tvrtke, ruske ili američke – sposobne su s MOL-om riješiti pregovore i osigurati milijardu eura za održanje rafinerijskog biznisa. SAD nije iskazao interes, a uz pomoć Rosnjefta Ina bi lakše mogla vratiti izgubljena polja u Siriji”, smatra Linić.

Facebook Komentari