Što najpoznatiji hrvatski psihijatar kaže o Plenkoviću, Košiću, Petrovu, Kolindi Grabar Kitarović, Pernaru….

Psihijatar dr. Vlado Jukić 24 je godine na čelu najpoznatije zagrebačke psihijatrijske bolnice, Vrapče. Razgovarali smo s njim o psihičkom stanju nacije i pritiscima suvremenog načina života te hrvatskim posebnostima koje nas oblikuju i kojima robujemo, a otkrio nam je i što misli o političarima, kao građanin, a ne kao psihijatar, piše Večernji list.

MILAN BANDIĆ – Čovjek s velikim političkim instinktom koji ga rijetko izda. Teško ga je pratiti. Mnogi mu ne mogu oprostiti uspjeh te stalno traže gdje bi ga i kako kompromitirali. Jasno da im on, čineći neizbježne greške, zna dati štofa za to. Vjerujem da će se u budućnosti njegov gradonačelnički rad znatno bolje vrednovati.

KOLINDA GRABAR – KITAROVIĆ – Na Forbesovoj listi prestigla je i H. Clinton. Mi, na žalost, kao da ne znamo i ne možemo cijeniti svoje. Umjesto da se time ponosimo, neki naši mediji i političari naglašavaju ono što bi je moglo kompromitirati. Uz ograde od ponekih poteza (a tko radi a da nikada ne pogriješi?), zaslužuje pohvale.

IVICA TODORIĆ – Tragična figura naše stvarnosti. Potvrđuje da je i put u pakao popločen dobrim namjerama. Primjer kako se moćni čovjek uljuljkao. Iz njegova slučaja mnogi moćnici mogu naučiti kako je uza sebe dobro imati „đavoljeg odvjetnika“, pa i „dvorsku ludu“ – samo da otvore uši i glazbi koju ne vole.

ZDRAVKO MAMIĆ – Prvo je bio miljenik, a onda, zbog svoje „osebujnosti“, neprijatelj broj jedan. Promatrajući ga samo kao čelnika u našem nogometu, a zanemarujući, pa čak i uzimajući u obzir, sve druge komponente, mislim da je njegova uloga kontraproduktivna i bilo bi dobro da siđe sa scene.

VLADO KOŠIĆ – Smatram ga prijateljem. Ne oklijeva izreći svoje stavove koji nikoga ne ugrožavaju i nisu ni protiv koga, ali ih se prešućuje zbog „političke korektnosti“. On je zato proskribiran, najprije su to učinili netolerantni i glasni. Zato i mnogi njegovi istomišljenici drže da bi bilo dobro da „uzme malo odmora“.

GORAN JANDROKOVIĆ – Miran i konstruktivan političar. Mnogi koji mu nisu dorasli na njega se nabacuju kamenjem. Valjda zato što nije „opasan“. I njegove se nesmotrene izjave recikliraju s namjerom da ga se kompromitira. Među rijetkima s kapacitetom da surađuje i s onima s kojima se i ne slaže.

BOŽO PETROV – Kažu, moj miljenik pa uvijek imam opravdanja za sve što napravi. Ne jer mi je miljenik, nego zato što sam uvjeren u njegovo poštenje i dobru namjeru. Puno dobroga učinio je na hrvatskoj političkoj sceni. Žao mi je što je, brzopleto, makar nije brzoplet, otišao u opoziciju. No, mislim da će i iz opozicije biti konstruktivan.

ANDREJ PLENKOVIĆ – Iznimna je ličnost na našoj političkoj sceni. Riječ je o profilu političara koji gleda daleko naprijed. On aktualne poteze vuče mirno i smišljeno i nisam do sada vidio da bi na račun države i naroda (a što mu neki spotiču), u prvi plan stavljao sebe i stranku kojoj pripada.

DAVOR BERNARDIĆ – Davor Bernardić je dobar dečko. Na čelo SDP-a došao je u nepovoljno vrijeme i nije mu lako. U danim se okolnostima teško snalazi. Nije dobro što je, u pomanjkanju kreativnosti, skrenuo u demagoške vode. To bi mu se, što mi je žao, moglo osvetiti.

IVAN PERNAR – O njemu je najbolje ništa ne govoriti, piše Večernji.

Facebook Komentari