Jandroković: Ako netko nema veze s Agrokorom, onda je to ovaj HDZ

Ad

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je rad Istražnog povjerenstva za Agrokor.

“Povjerenstvo je dobilo svoju jasnu zadaću, definiran je opseg i sadržaj njegova rada i očekujem da će povjerenstvo ukazati na ono što se događalo od osnutka Agrokora do današnjih dana. Ova vlada i ovo vodstvo HDZ-a nemaju što skrivati. Ako netko nema veze s Todorićem, onda smo to mi. Međutim, budući da nijedno saborsko povjerenstvo ne može pobjeći od dnevnopolitičkih prepucavanja, puno su važniji istraga koju provodi DORH i sudski postupak koji će, ako do njega dođe, utvrditi činjenice i odgovornost onih koji su doveli Agrokor u ovo stanje”, kaže Jandroković za tportal.

Dodaje kako ova inicijatva ima političku pozadinu i karakter “kao i sva saborska povjerenstva”.

“Primarni interes oporbenih stranaka je da kroz povjerenstvo dobiju još jednu medijsku pozornicu za recikliranje optužbi, često i proturječnih, na račun vladajućih. Povjerenstvo je u prvom redu političko tijelo. Oporba pokušava stvoriti sliku da ako nema povjerenstva, o Agrokoru se neće ništa doznati. To nije točno, što se događalo vidjet će se iz sudskog procesa, ako do njega dođe, a i predsjednik Plenković je u više navrata sam ponudio da se o bilo kojem pitanju o Agrokoru razgovara na drugim tijelima. Tom tvrdnjom oporba zapravo podcjenjuje sebe, istraživačke novinare i cijelu javnost”, rekao je predsjednik Sabora.

“Predlagatelji, koji su sami dali naziv povjerenstvu i tražili da se ono bavi nastankom Agrokora, sada skaču sebi u usta, najradije bi odustali od toga dijela i iz dnevnopolitičkih razloga fokusirali se samo na zadnjih nekoliko mjeseci. Isto bi mogli raditi i HDZ i vladajuća većina pa se fokusirati na razdoblje SDP-ove vlade od 2011. do 2015. kada je bilo itekako puno skrivenih financijskih aranžmana od strane Agrokora – od kupovine Mercatora do zakonskih rješenja povezanih s faktoringom.

Dovoljno je prisjetiti se izraza divljenja Gordana Marasa kada je kupljen Mercator: ‘To je velik uspjeh hrvatskog gospodarstva. Čestitam i Agrokoru i Ivici Todoriću, koji je postigao velik poduzetnički uspjeh, proširio svoju kompaniju na regionalno tržište te stvorio regionalnog lidera u maloprodaji.’ Ili SDP-ova potpredsjednika Vlade Branka Grčića: ‘Kada Agrokor kihne, prehladi se cijela ekonomija. Ne smijemo širiti loše vijesti o Agrokoru.’ No mi nismo poput oporbe, poštujemo zakone i odluku o osnutku povjerenstva u kojoj je jasno određeno da ono započinje rad s osnutkom Agrokora. Očito su dnevnopolitičke optužbe oporbi važnije od istine o Agrokoru”, kazao je Jandroković za tportal.

Facebook Komentari