Događa se da pacijenti ne žele žene kirurge, evo što kaže studija o stopi smrtnosti od ženskog noža

Nadamo se da vam kirurzi neće pretjerano trebati, ali ako biste imali izbora birati između kirurginje ili kirurga, koga biste odabrali? Bi li spol kirurga učinio razliku? Nekima bi, jer se čak i u ovoj godini događaju slučajevi da se odbija operacija zbog ženskog liječnika.

Postotak kirurginja kontinuirano raste tijekom posljednjih 50 godina u većini razvijenog svijeta. To nije samo velika stvar za ravnopravnost nego i zato što ako imate ženskog kirurga, manje je vjerojatno da ćete umrijeti unutar mjesec dana od operacije.

Stopa smrtnosti pacijenata poslije operacija koje obave kirurginje neznatno je manja nego kad su u pitanju kirurzi, pokazalo je tako nedavno provedena studija u Kanadi. Analiza je provedena na ukupno 104.630 pacijenata koji su bili podvrgnuti raznim operativnim zahvatima kod 3.314 različita kirurga. Pacijenti su bili prilagođeni uklanjanju varijabli kao što su posebni uvjeti, dob, spol i dohodak. Kirurzi su se također podudarali s obzirom na dob i iskustvo, kao i broj operacija koje su obavili i bolnicu u kojoj rade.

Iako je gotovo uvriježeno mišljenje kako su muški liječnici stručniji i spretniji, kanadsko je istraživanje pokazalo da su žene vještije, da sve upute slijede preciznije te da im je vještina komuniciranja s ostalim dijelom tima bolja.

Koautor studije dr. Raj Satkunasivam, kirurg bolnice Houston Methodist, kaže sljedeće: “Kirurgija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a liječnice moraju biti ‘bolje od najboljih’ u toj struci kako bi uspjele”.

Brojčano izraženo, prema studiji se kod pacijenata koji su operirani od strane kirurginja u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodilo prosječno 12 posto manje komplikacija i smrti. Na svakih se 230 operativnih zahvata dogodila jedna smrt više kada bi ih obavljali muški kolege.

Rezultati studije su pokazali da kirurginje vjerojatno posvećuju više pozornosti pacijentima te su manje sklone riziku pa će tako u slučaju nedoumice prije upitati za savjet ostale članove svog tima.

Autori studije svejedno poručuju da su rezultati istraživanja relativni i da se ne može još uvijek govoriti o pravilu, što znači da ne bi trebalo nipošto strahovati od ishoda operacije ovisno o spolu liječnika koji će nas operirati.

“S obzirom na isključenost žena iz procesa operativnih zahvata tijekom povijesti i s obzirom na nevidljivi ‘stakleni strop’ kada su u pitanju rukovodeće funkcije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plaća kirurginja i kirurga, ova je studija jako značajna. Pokazuje kako bi trebala postojati jednakost među spolovima kad su u pitanju navedeni profesionalni standardi”, kaže dr. Heather Logghe, znanstvenica Sveučilišta Thomas Jefferson u Philadelphiji, piše znanost.com.

Facebook Komentari