Mesić pred Istražnim povjerenstvom za Agrokor: Smatram da bez vrha HDZ-a, bez predsjednika Tuđmana i kruga oko njega, nije mogla biti provedena velika privatizacija

Stipe Mesić svjedočio je pred Istražnim povjerenstvom za Agrokor.

…………

Mesića je prvi ispitivao Mostov Nikola Grmoja:

Grmoja: “Imam nekih desetak pitanja za Vas. Manolić u knjizi piše o dvije struje tajkuna koji su nastali 90-ih, tzv. crveni, a tu navodi Valentića, Gregurića, Vedrića… S druge strane navodi desnu opciju: Kutle, Pašalić, Vidošević, Škegro… Vi ste bili na istaknutim funkcijama. Kojoj struji je pripadao Ante Todorić?”

Mesić: ”Ja ne bih te sve koje ste vi pobrojili svrstavao u posebnu struju. Novac nema mirisa pa tako nema ni prevelike ideologije. To su ljudi koji su se našli u prilici da povećaju svoje bogatstvo, da kupuju poduzeća i da profitiraju na privatizaciji. Pogreška je bila što se išlo u privatizaciju kad se Hrvatska branila. No to se nije moglo zaustaviti”

Grmoja: Jeste li poznavali Antu Todorića. Ako jeste, od kada?

Mesić: ”Poznavao sam ga još za vrijeme dok sam bio predsjednik općine Orahovica, to znači poslije ’65. Upoznao sam ga kad je on bio direktor jedne velike firme. Sreo sam ga i poslije Hrvatskog proljeća u Staroj Gradiški. Često smo šetali, razgovarali. Ja sam izašao prije, posjetio obitelj Todorić, prenio Antine pozdrave.

Grmoja: Na temelju poznanstava, postoji informacija iznio ju je Manolić. Tvrdio je da je obavljao razgovore kako bi Ante Todorić postao ministar u hrvatskoj vladi. Navodno je to bila vaša preporuka, ali nije prošlo kod Tuđmana.

Mesić: Kad se sastavlja vlada ne odlučuje samo budući premijer. U krajnjoj liniji je odlučivao predsjednik Tuđman. Ja sam predlagao sve kandidate, iz raznih krugova. Predlagali smo kompetentne ljude. Smatrao sam da je Ante Todorić kompetentan za poljoprivredu no to nije prošlo.

Grmoja: Kasnije Todorićima nije ni trebao ministar poljoprivrede. Jeste li se nastavili družiti s Antom Todorićem i nakon što taj prijedlog nije prošao.

Mesić: Nekoliko puta sam ga sreo nakon zatvora. Rekao je da se ne želi više baviti politikom. Odlučio je ući u biznis i smatrao je da će moći zaraditi s cvijećem. Pričao mi je koliko samo Zagreb potroši na cvijeće. Ja sam mislio da bi on bio dobar ministar poljoprivrede.

Grmoja: Rekli ste u filmu “Gazda” da su velike tvrtke donirale HDZ. Koje? Je li Agrokor bio među njima?

Mesić: U vrijeme prvih izbora nije bilo potrebe za donacijom naših domaćih firmi, mi smo najveći dio sredstava dobivali od dijaspore. Kasnije, u drugim kampanjama, onda su već trebale domaće firme. Ne mogu se sad sjetiti, ali malo je njih koje nisu donirale.

Grmoja: Na kojem mjestu se dogovarala privatizacija velikih društvenih kompanija. Jeste li vi imali utjecaj na to?

Mesić: Nisam bio nikada u nijednoj prilici na dogovorima na kojoj se raspravljalo o kupnji bilo kojeg poduzeća.

Grmoja: Bili ste predsjednik u razdoblju najvećeg rasta Agrokora. Je li Ivica Todorić možda financirao vašu predsjedničku kampanju?

Mesić: Moju kampanju financirali su mnogi, ali najviše pojedinci. Jesu možda i neke kompanije, ali to nije bilo od nekog pretežnog značaja. To je sve evidentirano. Sve je čisto. Neki skupa s vama bi me htjeli umočiti.

Grmoja: Je li vas itko ikada od institucija, banaka, gospodarstvenika upozorio na nepravilnosti u Agrokoru?

Mesić: Ja sam nekoliko puta reagirao u neformalnim razgovorima da me malo čudi da neki ulaze u velike investicije s visokim kamatama. To mi je bilo nelogično.

Ivan Lovrinović je bio idući na redu za ispitivanje.

– Vi ste kao čovjek u vrhu politike imali pristup informacijama. Svako malo se priča u medijima da su bile formirane skupine, možete li reći, budući da je riječ o ortačkom kapitalizmu, jesu li se te grupacije bavile pobjedom plijena – upitao je Lovrinović.

– Kada smo se odlučili za otvoreno društvo, morali smo naći vlasnika društvenom vlasništvu. Moj prijedlog je bio da se vlasnik traži na taj način da se utvrdi visina kapitala svake firme, da se utvrdi tko je stvarao kapital, da se jednom matematičkom metodom utvrde dionice i da se podjele onima koji su stvarali kapital. Time bi privatizacija bila provedena – rekao je Mesić.

Međutim, prevagnula je ona ideja da se što prije mora, pa čak i za vrijeme rata, prošao prijedlog koji je rekao da se treba prodati poduzeća – kazao je Mesić i dodao da je Tuđman rekao kako francuskim gospodarstvom vlada 200-injak bogatih.

– Moja ideja nije bila usvojena i ja nisam mogao djelovati na procese – kazao je bivši predsjednik. Kupovalo se na temelju garancija sumnjivih banaka i što se dogodilo? Kupljena su poduzeća, rasprodana je supstanca i radnici su otišli na ulicu – kazao je Mesić.

Rekao je i kako je u slučaju Agrokora vjerojatno bilo veza kod kupovine, kao i u drugim slučajevima.

– Ja sam dobivao službena izvješća naših organa i onda sam se obraćao onima koji trebaju problem riješiti – kazao je Mesić.
Dodao je kako je nekoliko puta reagirao i tražio da se vidi dokle je stiglo u nekim slučajevima kriminala.

– Uvijek su bili izvidi u toku – kazao je Mesić.

Milijan Brkić ga je pitao koliko su mu bile poznate okolnosti oko stvaranja Agrokora.

– Nisam vodio posebno računa što i kako je radio Agrokor – rekao je Mesić.

– Nisam bio nikada s predstavnicima Sberbanke i bio sam u prostorijama Agrokora kada nisam bio niti predsjednik niti premijer – kazao je Mesić.

Mislite li da je bez podrške HDZ-a bilo moguće napraviti koncern kao što je ovaj? Upitao je Gordan Maras Mesića.

– Smatram da bez vrha HDZ-a, bez predsjednika Tuđmana i kruga oko njega, nije mogla biti provedena velika privatizacija – kazao je Mesić.

Sve ono što se događalo s velikim firmama, to se događalo i s bankama. Država svojim novcima stabilizira banku i onda je proda za manje novaca nego što je uložila u banku – rekao je Mesić.

Bez HDZ-a ne bi bilo ovakvog Agrokora?

Ja ne bih rekao da je to pitanje HDZ-a, to je pitanje onih koji je bio na vrhu HDZ-a ali ujedno i na vrhu funkcija – kazao je Mesić.

– Sjećate li se zašto je baš Vladimir Šeks vodio povjerenstvo za pšenicu? – Opće je poznato da je to bila jedna velika afera, da se očekivalo razrješenje te afere i da se utvrde odgovornosti. Od toga svega nije bilo ništa, očito da su bili mnogi u to upleteni za koje nije bilo dobro da javnost sazna – odgovorio je Mesić Marasu.

Josip Borić (HDZ): Jeste li znali za velike Agrokorove kredite? – Znao sam samo za jedan slučaj kada je Agrokor uzimao jedan veći kredit na međunarodnom tržištu. To sam čuo iz Agrokora ali neslužbeno. Kao građanin sam saznao da dižu tako veliki kredit i to me malo zabrinjavalo. Jeste li znali Matu Crkvenca? Mislim da je bio dobar ministar financija.

Istražno povjerenstvo čeka Mesića, a prema glasovima članova ni Šeks, ni Plenković ni Ramljak neće svjedočiti

Facebook Komentari