Plenković pozvao na odvrtanje ringišpila u glavi, sjetio se čokolada i zelja, došao je u priču i miš i mikroigre, a na kraju je pitao i govori li hrvatski

Premijer Andrej Plenković u petak je sudjelovao u obilježavanju Dana Sveučilišta, gdje je komentirao prvu sjednicu Povjerenstva za Agrokor.

Povjerenstvo je danas odbacilo prijedloge da se kao svjedoci pozovu Ante Ramljak, Martina Dalić i Andrej Plenković.

“Ajmo malo vratiti film nazad da cijeloj javnosti bude jasno zašto i u kojim okolnostima kreće Povjerenstvo. Referentni okvir Povjerenstva je napisao SDP početkom travnja ove godine. Tadašnji SDP-ovi čelnici se slikaju sa zeljem, čokoladom, izuzetno su kreativni rješavanjem najveće gospodarske krize. Njihova sposobnost je na neviđenim razmjerima u Hrvatskoj pa i šire. Istovremeno Vlada uzima odgovornost, donosi poseban zakon, sprječava da tako veliki koncern uđe u okvir stečajnoga zakonodavstva, spriječi domino efekt, gospodarski tsunami… Ni vi mediji, koji sve ovo pratite, se ne biste ponašali kao da se ništa ne treba dogoditi. Rekao sam da se oporba danas u svojstvu glasnogovornika Ivice Todorića ponaša kao da javnost ima kolektivnu amneziju.

Što se tiče hodograma Povjerenstva, ono ide upravo onako kako su kolege i gospoda iz SDP-a zamislili. Točka jedan – kako je nastao koncern. Pa onda idemo redom. Svi drugi koji će biti pozvani bit će kada za to bude vrijeme. Ne radi se o opstrukciji.

A to što gospoda iz SDP-a žele prodati javnosti znak jednakosti između HDZ-a i Ivice Todorića, to je njhov cilj. Morate shvatiti okvir. To je njihov okvir. Ja nemam ništa u svom džepu, dolazim kompletno čist, nekorumpiran, otvoren, tu sam da promijenim Hrvatsku na bolje. Neću da nitko svojim mikroigrama promovira stranku u kojoj se nalaze loši gubitnici koji sada pokušavaju ušićariti nekoliko bodova na nečemu za što moja Vlada uopće nije kriva”, rekao je Plenković.

Nikola Grmoja u petak je na press konferenciji u Saboru predstavio dokumente ‘koji dokazuju odgovornost visokih državnih dužnosnika za slučaj Agrokor. Dokazuje se da su svi sve znali’, kazao je pritom Grmoja. Tražit će da se pred Povjerenstvo za Agrokor pozove i Vladimir Šeks.

“Sada imate situaciju u kojoj Most ide na varijantu ovoga što govori SDP. Koliko sam ja brzinski vidio, ispada da je ovo dokument koji je bio javno objavljen, ništa spektakularno. Koji je čini mi se napravljen na traženje potpredsjednika Vlade Vladimira Šeksa te onda proslijeđen institucijama. Da kažemo, tresla se brda, rodio se miš, to bi bio kompliment za onu konferenciju u devet ujutro”, rekao je premijer.

Plenković je komentirao i činjenicu da se još uvijek ne zna gdje je Ivan Todorić.

“Imate izjave ljudi koji se bave tim poslom. Ja sam to rekao na početku te priče i za razliku od ovih populista koji pokazuju jako malo odgovornosti za ono što je interes javnosti. Ovo je već četvrta inicijativa za nepovjerenje u manje godinu dana. Što mislite kakvi su efekti toga na sagledavanje kamatnih stopa? Što mislite kako gledaju financijska tržišta? Je li to dobro? Žele li ovi gubitnici koji će dugo ostati u oporbi jer nemaju rješenja, dobro državi ili ne. Stvar je općeg interesa hrvatskih građana, to je ono na čemu se ja vodim svaki dan. Ovo što radi ta skupina ljudi, odnosno neki njihovi članovi je jadno. Kada ovo dođe u Sabor vidjet ćete koliki je to jad i nemoć. Što se tiče onih koji se javljaju po blogovima, institucije koje su trebale nešto poduzeti, su to učinile.”

Na pitanje novinara pate li institucije od amnezije i je li država nemoćna u lociranju Ivice Todorića, premijer odgovara:

“Je li ja govorim hrvatski ili što? Meni se čine da neke abecedne elementarne stvari javnost razumije, a možda i ne. Da je bio dostupan hrvatskim institucijama ovo pitanje ne biste postavili. Mislim da od trenutka koji je jedino relevantan, a to je za pravnu državu važno, nadležna tijela imaju ovlasti. U redu? Ne znam čemu takav prijezir prema pravnoj proceduri. Ako postoje procedure, postoje tijela za koja su nešto nadležna, djeluju temeljem zakona. Zakon znači korak po korak. Ako netko nije dostupan hrvatskim institucijama onda one imaju razne instrumente koje nam pruža članstvo u EU i međunarodna suradnja s onima koji nisu u EU. Ne znam što biste vi htjeli. Insinuirate neku amneziju? To je čak na razini kavanskih revolucionara koje sam prije spominjao. To možete s njima komunicirati, a ne sa mnom koji vodim državu”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Mesić pred Istražnim povjerenstvom za Agrokor: Smatram da bez vrha HDZ-a, bez predsjednika Tuđmana i kruga oko njega, nije mogla biti provedena velika privatizacija

Istražno povjerenstvo čeka Mesića, a prema glasovima članova ni Šeks, ni Plenković ni Ramljak neće svjedočiti

Brkić: Mesić se sad malo posuo pepelom. On kao borac za pravdu, da je imao ikakvih saznanja, sigurno ne bi tolerirao nezakonitosti

Grmoja teško optužio Šeksa i HDZ, donio dokumentaciju koja govori da su znali za nepravilnosti u Agrokoru

Facebook Komentari