“Maglica” na rotoru od 36 mil. kn trebala biti zanimljiva, a ispala opasna

Točno je pola godine prošlo otkako je pulski rotor otvoren. Impozantna građevina riješila je problem oborinske odvodnje, osigurala bolji i lakši ulazak u grad, a pritom pružila i dodatni vizualni efekt. No rotor vrijedan 36 milijuna kuna još nije prošao tehnički pregled i nema uporabnu dozvolu!

U probnom radu utvrđeno je da sustav funkcionira u skladu s projektiranim tehničkim rješenjima, osim dijela sustava “vodene maglice” koji pri određenim uvjetima daje preveliku izdašnost vodene magle te zbog svoje gustoće i intenziteta rasprostiranja može imati utjecaj na odvijanje prometa u kružnom raskrižju državne ceste D-66 u Puli, stoji u priopćenju Hrvatskih voda.

Dean Skira, dizajner svjetla, još u travnju 2017. objašnjavao je mogućnost da rotor pretvore u “neku zanimljivu scenografiju” koja nikad neće biti toliko dinamična da bi mogla smetati u prometu. Zanimljivije je ispalo i opasnije, a da bi se promet mogao odvijati, “maglica” trenutno nije u funkciji. Giordano Škuflić, pročelnik Odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule kaže kako tzv. maglica “ima nekih nedostataka” i u fazi je ispitivanja te dovršetka.

Siguran promet se zasad može odvijati, i to s privremenom dozvolom, a do uporabne dozvole Hrvatske vode u suradnji sa svim sudionicima u građenju provode dodatna testiranja i nastoje pronaći rješenje. Tek nakon zadovoljavajućeg rezultata zatražit će tehnički pregled, ali još nije jasno kad će to biti, javlja HRT.

Facebook Komentari