Grmoja teško optužio Šeksa i HDZ, donio dokumentaciju koja govori da su znali za nepravilnosti u Agrokoru

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru iznio je dokument Ministarstva financija iz 1991. kojim želi dokazati da je Vladimir Šeks za nepravilnosti u Agrokoru znao još prije 26 godina.

Danas je izišao s tom dokumentacijom kako bi dao na važnosti saborskom istražnom povjerenstvu za agrokor. Ozbiljno sam se pripremio za današnju sjednicu. Izrazio je sumnju da će se pojaviti Ante Todorić, zanimljiv će mu biti svjedok i Stjepan Mesić.

Grmoja je na konferenciji predočio izviješće Financijske policije koja je u Agrokoru provela izvide 1993. Tada su utvrdili da je Agrokor d.d. temeljem odluke kreditnog odjela ZABA-e sklopio s bankom ugovore o kreditu, tri kredita od 240 milijuna dinara 1991. godine, 644 milijuna hrvatskih dinara 1991. i 380 milijuna dinara. Ukupno 1,24 milijardi hrvatskih dinara. Iznos kredita od 240 milijuna prema ugovoru od 10. listopada 1991. ZABA je doznačila na račun – četiri dana prije nego li je kreditni odbor odobrio isplatu tih sredstva. Grmoja tvrdi da je HNB za to znao.

To izvješće financijska policija predala je tadašnjem potpredsjedniku Vlade za unutarnje poslove Vladimiru Šeksu, rekao je Grmoja.

Ono što je najvažnije je da je od iznosa kredita od 1,24 milijarde koji je u cijelosti trebao biti namjenski potrošen, potrošen je samo mali dio od 379 milijuna. Iz toga proizlazi da je u tom razdoblju Agrokor nenamjenski potrošio 636 milijuna hrvatskih dinara.

Šeks je vodio istražno povjerenstvo o robnim zalihama i nakon toga nije došlo ni do kakvog optužnog epiloga, tvrdi Grmoja.

”Zakazalo je pravosuđe, ne samo pravosuđe već i ključni ljudi u izvšrnoj vlasti. Nakon što je Šeks vodio istražno povjerenstvo o Agrokoru o robnim zalihama i nakon toga nije došlo do epiloga o bilo kakvom optužnom prijedlogu”, govori Grmoja.

”Sjetimo se da je kod stvaranja ove vladajuće većine, da nas je sve s galerije gledao upravo taj gospodin Vladimir Šeks. Nedavno je u intervjuu rekao da je upravo on savjetovao Plenkovića da se ne odriče ministra Marića, iskljuivo kako bi Plenković zadržao svoju poziciju. Rekao je da je preko određenih punktova ohrabrio Vrdoljaka da uđe u koaliciju”, govori Grmoja koji je dokumente podijelio novinarima.

‘Zašto preko određenih punktova tada nije ohrabrio hrvatsko pravosuđe’, nastavio je Grmoja.

“Taj čovjek (Šeks) je glavni savjetnik Andreja Plenkovića, premijera koji je imao obraza poručiti nama da smo glasnogovornici Ivice Todorića. To je previše i za Plenkovića, predsjednika stranke koja je stvorila Ivicu Todorića, koja za glavnog savjetnika ima čovjeka koji je sve znao. To je jedna klasična zamjena teza, klasičan spin, kao što je i ova priča o uvođenju eura. To mi nećemo dopustiti. Ja sam čekao ovaj dan samo kako bih dao na važnosti Saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor. S obzirom na današnje svjedoke nisam smatrao važnim da s time idem na Povjerenstvo, nego da idem sada, prije sjednice. Ja sam se ozbiljno pripremio na današnje Povjerenstvo. Bit će jako zanimljivo, pogotovo ako se pojavi Ante Todorić iako vjerojatno neće, ali zanimljiv svjedok će biti i Stjepan Mesić”, rekao je Grmoja.

Odgovornost za Agrokor nema samo HDZ već i SDP. SDP manje jer je kraće bio na vlasti. Ali ono što je radio Slavko Linić dok je bio ministar financija možda su najgori potezi, najveće pogodovanje ovom koncernu uopće otkad je Hrvatske.

Facebook Komentari