Smijurija od povećanja mirovina: Saborskim zastupnicima 500, sirotinji jedva 40 kn više

Novim proračunom Vlada planira izdvojiti veće mirovine povlaštenim umirovljenicima – bivšim saborskim zastupnicima, koji će dobiti i do 500 kn više. Osim toga, više novca država će izdvojiti i za rodiljne naknade, ali 87 milijuna kuna manje izdvajat će se za doplatak za djecu.

Novim proračunom će neki umirovljenici dobiti i 500 kuna više na mirovini. Oni su takozvani – povlašteni umirovljenici, poput bivših saborskih zastupnika.

Za razliku od njih, gospođa Jadranka ima mirovinu od 1750 kuna. Od iduće godine, i njoj bi trebala bi rasti, ali neznatnih 40 kuna.

Razlog tomu je što će veća izdvajanja ići će za mirovine ostvarene prema posebnim propisima. Pa će tako braniteljske mirovine, izračunali su u Sindikatu, rasti za prosječno 200 kuna, a povlaštene saborske mirovine bit će veće za oko 500 kuna.

Vlada planira i veća izdvajanja za plaće zaposlenih u državnoj i javnoj službi, i to u iznosu od 27 cijelih 9 milijardi kuna, što je povećanje od 1 cijelo 4 milijarde. U sindikatu učitelja već su napravili računicu.

“Ovaj plan koji je napravila Vlada napravila je temeljem osnovice ove godine, što konkretno znači po svakom zaposleniku 106 kuna. To je nikakvo povećanje, obzirom da BDP raste, obzirom da uvjeti su postignuti za daljni rast plaća i osnovice plaće, smatramo da ova ponuda vlade nije prihvatljiva”, govori Sanja Šprem, sindikat hrvatskih učitelja.

Više novca država će izdvojiti za rodiljne naknade, ali 87 milijuna kuna manje izdvajat će se za doplatak za djecu. Manje sredstava, stoji u obrazloženju Vlade, bit će jer se smanjuje i prosječan broj korisnika doplatka, kao i prosječan broj djece koja primaju doplatak.

Rezultat toga biti će, upozorava demograf Šterc, još gora demografska slika.

“Demografske revitalizacije Hrvatske opet neće bit, ta tematika ponovno nije strateški važna za Hrvatsku i zapravo se o toj problematici u Vladi ne razmišlja. Kroz ovu stavku planiranja manje sredstava za dječji doplatak, da će se sukladno tome to odraziti na rodnost u Hrvatskoj , i svjesno se prihvaća da će se rodnost u Hrvatskoj i dalje smanjivati”, govori Stjepan Šterc, demograf.

Do kraja godine, upozorava Šterc, prirodan pad mogao bi iznositi 18 tisuća stanovnika. Uz konstantno iseljavanje, demografska slika bit će sve gora – i gora, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari