SDP predao potpise za opoziv Vlade, Bernardić: Prilikom glasanja o povjerenju jasno će se vidjeti tko je u kaljuži, a tko je van nje

Najbrojnija oporbena stranka, SDP, danas je u Saboru predala zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi, za koji su zasad skupili 31 potpis.

“Predali smo dovoljno potpisa za opoziv, ali ono što je najvažnije je da SDP ima odgovornost raščistiti gospodarsku kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada, lovci u mutnom u slučaju Agrokoru.

Ono što sam i više puta rekao i ponovit ću: SDP je pokazao da može u postupku predstečajne nagodbe spasiti radna mjesta. Mi smo predlagali upravo taj model, model koji štiti radnike. HDZ se na to oglušio i donio zakon koji ide na ruku jednoj kompaniji i zakon koji je aktivirao sam Ivica Todorić. HDZ je omogućio amandmanom da lešinarski fond dobije kontrolu.

Mi smo za dogovor svih vjerovnika. SDP snažno stoji na dogovoru vjerovnika, ali smo protiv izvlačenja novca. Protiv smo da time upravlja lešinarski fond i da se drži one stari “drži vodu dok ortaci odu” jer ovo je ortačka pljačka.

Gdje su pare, to je ključno pitanje”, rekao je Davor Bernardić nakon predaje potpisa.

Šef SDP-a rekao je da očekuje da će za opoziv Vlade glasati “svi koji nemaju prste u pekmezu”.

“Prilikom glasanja o povjerenju jasno će se vidjeti tko je u kaljuži, a tko je van nje,” piše N1.

Budući da je nova sjednica Sabora zakazana za sljedeću srijedu, a od slanja zahtjeva do rasprave po poslovniku mora proći barem tjedan dana, rasprava o povjerenju Vladi ne može se dogoditi prije sljedećeg četvrtka.

‘Potpise i zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi predat ćemo u četvrtak i to kako bismo otklonili mogućnost da se o tome raspravlja isti dan kada je aktualno prijepodne’, kazao je šef kluba SDP-a Arsen Bauk.

Aktualno prijepodne, koje se održava na početku svake nove sjednice, trebalo bi biti održano sljedeće srijede. S obzirom na to da se pitanje povjerenja Vladi prema Poslovniku odmah uvrštava u dnevni red, SDP-ovci žele izbjeći to da se o tome raspravlja u brzoj proceduri, odnosno na dan kada bi eventualnu raspravu o opozivu mogao zasjeniti aktualac.

Budući da saborski Poslovnik propisuje da se rasprava ne može održati prije nego protekne minimalno sedam dana od slanja u proceduru, SDP-ovci će po svemu sudeći zahtjev predati danas. Takvu taktiku je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Rijeci najavio i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

„Prema mojim insajderskim informacijama u SDP-u, a nešto mi je poznato, zahtjev će biti predan sljedećeg tjedna u četvrtak. Potpisi su skupljeni, no ta točka ne bi smjela zasjeniti srijedu, jer je u srijedu aktualni sat u Hrvatskom saboru, na koji će doći i premijer Plenković i onda će, vrlo vjerojatno, po onome što sam čuo, ta incijativa biti predana u četvrtak,“ rekao je Komadina.

Prema saborskom Poslovniku, rasprava i glasanje o povjerenju moraju se održati najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru. Jednako tako, Vlada je dužna očitovati se o zahtjevu u roku od osam dana od uvrštavanja prijedloga na dnevni red.

SDP je za svoju inicijativu zasad prikupio 31 potpis zastupnika, točno onoliko koliko je po Poslovniku potrebno za ovakvu inicijativu. Potpisi dolaze iz svih oporbenih stranaka, osim Nezavisnih za Hrvatsku, piše Tportal.

Facebook Komentari