Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić razriješio je Anđelka Novosela s funkcije ravnatelja Plitvičkih jezera

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić razriješio je Anđelka Novosela s funkcije ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera.

U pisanom odgovoru iz ministrova kabineta razlozi se ne pojašnjavaju, već se samo kaže da je odluka ‘sukladna članku 44. stavku 2. točkama 3. i 4. Zakona o ustanovama’. Neslužbeno, međutim, doznajemo da su ministru Tomislavu Ćoriću sporni ugovori Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera s marketinškim agencijama i američkim stručnjacima koji izrađuju akcijski plan upravljanja posjetiteljima, te ugovor za projekt hidrološkog modeliranja. Razriješeni ravnatelj Anđelko Novosel, koji je Nacionalni park Pltivička jezera prvo vodio kao v.d., a na mjestu ravnatelja je potvrđen u travnju ove godine, kaže da u spomenutim ugovorima nema ničega spornog.

– Što se tiče marketinških agencija, radi se o ugovorima minornih iznosa, a praktički smo bili prisiljeni angažirati ih budući je bilo dosta negativnih napisa o Plitvicama, a sami nismo imali kapaciteta time se baviti. Američke smo stručnjake, pak, angažirali bez javnog natječaja, jer zakon predviđa izuzetke kad se radi o znanstveno-istraživačkim projektima. K tome, taj projekt sufinancira američko veleposlanstvo. Nismo pogriješili ni oko projekta hidrološkog modeliranja. Dakle, nisam štetio ugledu Javne ustanove. Naprotiv, unaprijedio sam je i ne mogu zaključiti drugo nego da mu smjenjuju iz političkih razloga – kaže A. Novosel, piše Večernji.

Facebook Komentari