Maras: U HNS-u razmišljaju na način na koji im Plenković kaže; Slika HNS-a i HDZ-a je da bi nam ključne informacije trebali dati Manolić i Mesić, a ne Ramljak

Ad

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor treba početi saa radom sutra. Za prve svjedoke predloženi su Ivica Todorić, Ante Todorić i Stjepan Mesić. Pripremna sjednica održana je prošli četvrtak. Bila je zatvorena za javnost. Uoči početka rada povjerenstva u Studiju 4 gostovao je SDP-ov Gordan Maras, a telefonski se u emisiju javio Stjepan Čuraj iz HNS.

Na pitanje hoće li biti pozvan za svjedoka, Maras je kazao da će o tome odlučiti dodavši da su on i Orsat Miljenić ponudili kazati sve što kolege u Povjerenstvu zanima. Kako je krenulo sa svjedocima, tu bi onda trebalo biti barem 500,600 svjedoka, smatra. Kaže da je u interesu da se sazna istina, ne treba bježati, svatko tko može reći barem jednu rečenicu da građani RH dobiju neku ukupnu sliku je relevantno. Smatra da je problem što saborska većina bježi od rasprava. Na prošloj sjednici smo pozvali Mesića, Manolića i Antu Todorića, a saborska većina je odbila pozvati Antu Ramljaka koji može dati najrelevantnije informacije o svemu ovome jer oni to ne žele, da dođe i da da odgovore koje građane RH zanimaju, kazao je Maras.

Čuraj je kazao da nema ništa protiv da dođe Ramljak i bilo tko. Prihvatio je da se radi po nekome redu i da se krene od početka i da se rasvjetle okolnosti nastaka, da se vidi da li je bilo nekog pogodovanja. Kazao je da će Povjerenstvo funkcionirati dok god ima za to zakonske uvjete, tu je zakon prilično jasan. Kazao je da dok god nemaju pravomoćno rješenje u istrazi, apsolutno moraju i trebaju raditi.

Maras smatra da Povjerenstvo treba raditi. Komentirao je Čurajev stav sa neformalne sjedice na kojoj je podržao Povjerenstvo da se pozove Ante Ramljak, smatra da kako je HDZ odlučio da neće zvati Ramljaka i on promijenio svoj stav. Kazao je kako ne trebamo očeivati ništa posebno od HNS-a, a i od HDZ-ovih zastupnika – Maras kaže da oni razmišljaju na način na koji im Plenković kaže, a Plenković je rekao da on pod svaku cijenu hoće zaustaviti povjerenstvo, odnosno da ono prestaje sa radom kada postaje pravomoćna istraga na Županijskom sudu u Zagrebu protiv Ivice Todorića.

Maras kaže da ako je jedan dio istrage obuhvaćen radom povjerenstva, onda taj dio Povjerenstvo neće raditi, ali pita se kakve veze ima računovodstveno izvješćavanje u Agrokoru sa kreditom HBOR-a koji je Agrokor dobio prije 2017. Smatra da se to i dalje može istraživati, jedino ako se ne otvori neka kaznena priča. Činjenica je da će gospoda u HDZ-u i HNS-u napraviti sve da to zaustave sa radom, a po toj istoj logici bi onda bilo koje kazneno djelo u Agrokoru moglo zaustaviti rad Povjerenstva, ne samo ovo vezano uz Todorića, nego bilo koje drugo, kazao je Maras.

Komentirajući mijenjanje stava, Čuraj je rekao da je na prvoj pripremnoj sjednici predložio da bi, prije nego počnu s radom, trebali dobiti što više informacija i dokumenata o tome o čemu će se raspravljati. Kazao je kako to nitko nije previše ozbiljno shvatio, da bi sada kada je sve krenulo službeno, odjedanput su se sjetili da bi mogli pozvati i gospodina Ramljaka.

Istaknuo je da HNS ima svoj jasan stav, a u kojem smjeru će ići sama istraga, to nitko ne zna, nitko ne smije znati, pa ne možemo znati na kojem dijelu će se zaustaviti, ne znamo na što će ljudi upućivati, ima li tu nekih drugih stvari i to trebamo ostaviti u sferi kaznenog djela.

Čuraj je kazao kako on osobno nema problema da bilo tko dođe, ali prihvaćen je stav da se od početka ide onako kako je napravljeno i da se prije svega drže da li je tu nešto loše, da li su neki zakoni krivi i da li se nešto može ispraviti da se u budućnosti ne ponovi ovakva situacija. Dodao je kako je Agrokor bila država unutar države.

Odgorarajući na pitanje treba li biti više članova Povjeresntva, Maras je kazao kako je zakon definirao da ima 9-15 članova, on misli da je irelevantno ima li ih 9, 10, 11 ili 12, da građani znaju, na prvoj sjednici je došao kao gost Ivan Vilibor Sinčić i tamo je sjedio cijelo vrijeme. Nemamo nikakakv problem da, ako ima interesa kod saborskih zastupnika da dođu, neka dođe i njih 50 na sjednicu Povjerenstva. Ovo je čisto tehničko pitanje i mi to moramo odraditi. Ono što naši građani očekuju da se saznaju ove stvari koje se događaju, nažalost, HNS je tu bez ikakve kritike podržavao i podržava stav HDZ-a. Prisjetimo se, mi smo u travnju krenuli sa tim zahtjevom, do sada smo mogli biti gotovi – da je HDZ htio i da je HNS htio. Oni nisu htjeli ni u 4 ni u 5 ni u 6 mjesecu izglasati ovo Povjerenstvo. Da smo to tada napravili, već bi Povjerenstvo do sada bilo pri kraju sa svojim radom i imali bi sve ove odgovore, kazao je Maras. Dodao je da je istina kako HDZ namigne, tako HNS skače.

Čuraj kaže kako nije istina da nisu htjeli ni u 4 ni u 5 ni u 6 mjesecu izglasati Povjerenstvo, to nije točno, Maras se vara, dodaje. Moj stav je bio da nemamo ništa protiv Povjerenstva, ali da se bojimo da se ono neće koristiti za političku platformu, za dizanje galame, ne smijemo dozvoliti paralizu u provođenju nekih istraga i kaznenih odgovornosti. Čuraj nema problema da na sjednice dolazi tko god želi.

Pogledajte raspravu uoči Povjerenstva, vidjet ćete da je Milorad Batinić u ime kluba HNS-a govorio da je to nepotrebno i da se ne smijemo miješati u posao DORH-a – da smo tada imali volje, da se tada to stavilo na glasanje, već bi sad Povjerenstvo skoro do kraja dovelo svoj posao – to je također zasluga HNS-a, kazao je Maras.

Na pitanje očekuje li Todorićev dolazak pred povjerenstvo, Maras kaže da to nemože znati, kaže da niti Ante niti Ivica nisu primili poziv tako da je vrlo teško za očekivati da će se oni pojaviti. Kazne za ne pojavljivanje su od 50.000,-kn do 1 mil. kuna je jedan alat koji će utjecati i očekuje da će se svi pozvani pojaviti u nekom trenutku na istražnom Povjerenstvu, za Todorićem je ionako izdana i crvena tjeralica pa njega ovo vjerojatno ne opterećuje.

Slika HNS-a i HDZ-a je da bi nam ključne informacije trebali dati Stjepan Mesić i Josip Manolić, a ne Ante Ramljak, poručio je Maras.

Facebook Komentari