Evo što Martina Dalić kaže o propadanju Hrvatske na ljestvici Doing Bussines

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, na čelu s glavnim direktorom HUP-a Davorom Majetićem.

Uz predsjednika Vlade, sastanku su nazočili potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar turizma Gari Cappelli.

U izjavi za medije, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je produktivnim i konstruktivnim današnji sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca.

Izvijestila je da su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca iznijeli svoje viđenje i prijedloge vezano uz aktualnu gospodarsku situaciju, dok su predstavnici Vlade govorili o planovima Vlade te konturama proračuna za iduću godinu.

Potpredsjednica Dalić istaknula je da Vlada i HUP smatraju da poduzetnici, zajedno sa svojim zaposlenicima, najviše pridonose stvaranju gospodarske vrijednosti i rasta. „Sve aktivnosti i svi prijedlozi koji su danas bili razmotreni usmjereni su upravo na osnaživanje putanje gospodarskog rasta kako bi on bio trajan i dugoročan“, zaključila je potpredsjednica Dalić.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kazao je da su tema razgovara bile prioritetne reforme te aktivnosti Vlade i HUP-a usmjerene na povećanje gospodarskog rasta, kako bi se stvorili uvjeti za bolji život građana. Najavio je i nove razgovore s Vladom oko zajedničkih aktivnosti.

Na pitanje je li Vlada zakazala s obzirom na pad Hrvatske na ljestvici Doing Bussines, a s obzirom na to da je Dalić prije godinu dana isticala podizanje na toj ljestvici kao jedan od glavnih ciljeva, Dalić je istaknula da to i dalje ostaje cilj te da je je stoga jedna od prvih mjera Vlade i bila porezna reforma te akcijski plan za provedbu – do kraja godine, kazala je, očekuje ih 80 posto provedenih – a u izradi je i novi plan.

Danas smo na Vladi, primjerice, imali Zakon o poticanju ulaganja – Vlada vodi politiku prema poboljšanju u gospodarstvu i žao nam je da zbog načina mjerenja i metodologije sve te stvari nisu uzete u obzir, očekujem da će se to refelektirati u nadolazećim pokazateljima, a u stvarnosti se provode mjere, naglasila je Dalić.

I Majetić je podsjetio da ima diskusija oko metodologije, ali HUP razumije objektivne razloge da se neke stvari nije moglo raditi bolje, a smatraju da u idućoj godini nema prijepora da ih se odradi.

Majetić je pozdravio i mogućnost realokacije tri kune za kutije cigareta kazavši da je dobra, a upitan za milijardu kuna namijenjenih zdravstvu kazao je da će svakome pomoći, pa i veledrogerijama te potvrdio da HUP podržava tu odluku.

Uvijek je proračun pod utjecajem gospodarskih kretanja, i kad su pozitivna i kad su negativna, ono što je u cijeloj toj priči važno jest da se ekonomski doprinos ogleda u veličini deficita, njegovo smanjenje je ključno, istaknula je Dalić nakon opaske da je ranije isticala kako je važno o štedni razmišljati u dobrim godinama.

Vlada balansira različite ciljeve, neki se troškovi smanjuju – brodogradnja, primjerice, s druge strane, neki prioriteti zahtijevaju neka veća sredstva … važno je da se uravnotežuje ciljeve i da proračun bude primjeren postojećem ekonomskom ciklusu, dodala je, a Majetić je zaključio da je važno kako gospodarstvo učiniti konkurentnijim da su svjesni da se reforme neće dogoditi preko noći, ali razgovori su važni.

Dalić: Todorić uvijek može doći i ponuditi rješenje

S obzirom na to da je Ivica Todorić postao lice s Interpolove tjeralice, novinare je zanimalo što Dalić, a ona je jedna od onih koje Todorić redovito u svojim blogovima proziva i optužuje, misli o tome. Ona je na to odvratila: “Nemam saznanja o radu službi koje se bave ovim pitanjima. To nije posao potpredsjednika Vlade, niti ministra, prema tome, sve aktivnosti pretpostavljam da idu u skladu sa zakonskim odredbama”.
Podsjetila je i da je Ivica Todorić i dalje vlasnik Agrokora, te da ako ima sredstva, slobodan je doći, održati sastanak s vjerovnicima, ponuditi im isplatu dugova i dalje voditi situaciju kao vlasnik kompanije, no on je u travnju učinio nešto drugo – potpisao je Lex Agrokor.

Upitana pak za SDP-ov zahtjev za opoziv Vlade, Dalić je kazala da “on neće uspjeti” i zaključila da “u potpunosti promašuje temu”, prenosi N1.

Facebook Komentari