DIU Libertas: Tajnoviti profesor kojega su američki istražitelji označili kao ključnu osobu koja je (pokušala) povezati Ruse s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa predavao u Dubrovniku

Ad

Tko je tajnoviti profesor kojega su američki istražitelji označili kao ključnu osobu koja je (pokušala) povezati Ruse s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa?

Riječ je o Maltežaninu Josephu Mifsudu, a njega je “prokazao” mladi Trumpov savjetnik za vanjsku politiku George Papadopoulos, prva osoba protiv koje je podignuta optužnica zbog povezanosti s Trumpovom kampanjom i Rusijom tijekom prošlogodišnjih predsjedničkih izbora kazavši istražiteljima kako mu je Mifsud ponudio dvije stvari – da će ga povezati s Rusima te da će mu priskrbiti “prljavi veš” o Trumpovoj protukandidatkinji Hillary Clinton, piše Večernji list.

Iako profesor Mifsud na prvu nije općepoznato ime, ipak će ga prepoznati mnogi u Hrvatskoj. Prepoznat će ga tako studenti i profesori s Međunarodnog sveučilišta Libertas jer im u Dubrovniku predaje kolegije vezane za javnu diplomaciju.

No prepoznat će ga također i neki s Diplomatske akademije i iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova jer je Mifsud sudjelovao na nekoliko dubrovačkih diplomatskih foruma, primjerice 2010. i 2012. Također, Mifsud je i na zagrebačkom sveučilištu predstavljao Euromediteranski institut, smješten u Sloveniji. Inače, predaje i predavao je na više instituta i škola u Europi.

– Nije mi poznato da je prof. Mifsud povezan s kampanjom Donalda Trumpa – kratko je komentirao rektor Libertasa Duško Pavlović te dodao kako Mifsud ove godine nije ništa predavao, a lani je u Dubrovniku predavao dio programa jednog kolegija na studiju diplomacije.

Bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul osnovao je tu instituciju 2008., tada pod imenom Dubrovačko međunarodno sveučilište, a nastava je izvođena na engleskom jeziku.

No 2013. Žužul je prodao većinski udio – 70 posto – Gojku Ostojiću, vlasniku Visoke poslovne škole Libertas iz Zagreba, a zadržao manjinski dio od 30 posto.

Dubrovačko međunarodno sveučilište, osim vlasnika, promijenilo je i naziv pa otada zove DIU Libertas, a sjedište mu je iz Dubrovnika premješteno u Zagreb.

Miomir Žužul jučer nije bio dostupan za komentar o Misfudu. Također, ni profesor Misfud jučer nije odgovarao na telefonske pozive. George Papadopoulos, bivši Trumpov savjetnik, ispitivan je o kontaktima s profesorom, a tek se iz novoobjavljenih sudskih dokumenata doznaje kako je kasnije priznao kako je o tome lagao FBI-u. U sudskim dokumentima objavljenim u ponedjeljak navodi se kako se profesor Mifsud zainteresirao za Papadopoulosa nakon što je ovaj pridružio Trumpovoj kampanji.

Inicijalni sastanak održali su u ožujku 2016. u Rimu, a onda su se u travnju susreli na doručku u Londonu. Tom prilikom Mifsud mu je predstavio ženu za koju je, navodi se, rekao kako je Putinova nećakinja.

Također, Mifsud je obećao “prljavi veš” o protukandidatkinji Hillary Clinton koji su sakupili Rusi, što je uključivalo tisuće poruka elektroničke pošte. Sam se ponudio Mifsud se sam ponudio da će raditi kao posrednik i povezati Trumpovu kampanju s Kremljom. Mifsud je odbacio sve optužbe te je kazao da nije imao “apsolutno nikakvih kontakata s ruskom vladom.

– Ja sam akademik i čak ne govorim ruski – kazao je medijima. No postoje i neovisni dokazi da ipak ima određenih veze s Rusijom, uključujući fotografiju ruskog veleposlanika u Londonu i Misfuda snimljenu u veleposlanikovoj rezidenciji u svibnju 2014. U potpisu stoji kako su razgovarali o akademskom summitu u Moskvi, na kojem je Mifsud sudjelovao, i o britansko-ruskim odnosima, piše Večernji list.

Facebook Komentari