Gjenero: Rusija je Hrvatskoj podmetnula omču

O političkoj situaciji u Hrvatskoj u N1 studiju uživo govorio je politički analitičar Davor Gjenero.

Potpredsjednik vlade i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar u srijedu je demantirao medijske napise da HNS traži sastanak s premijerom jer Vlada sporo donosi odluke. Svakodnevno komuniciramo s premijerom, rekao je Štromar. Je li riječ o spinu i medijskom napuhavanju?

“HNS je u relativno teškoj poziciji, HNS je stranka koja postepeno gubi utjecaj u svojoj utvrdi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i taj prostor mu polako jedu Reforimisti Radimira Čačića. HNS još uvijek očito nema formulu definitivne konsolidacije. Njima ovaj tip poruke da bi Vlada morala biti efikasnija vjerojatno predstavlja nekakvu strategiju kontrole štete”, smatra Gjenero.

Na čelo stranke trebao bi se vratiti Ivan Vrdoljak, koji je za sada jedini kandidat za predsjednika. Gjenero vjeruje da to nije najbolji potez.

“HNS ima tradiciju toga da se unutar stranačkih gremija dogovori podjela ključnih pozicija u stranci, a da je konvencija što se toga tiče formalnost. To će vjerojatno i ovaj puta biti tako. Čini mi se da je izrazito loš signal da se HNS odlučuje za povratak gospodina Vrdoljaka koji je svoje kapacitete pokazao i koji nema stranačku utvrdu.”

Odnosi na relaciji Banski dvori – Pantovčak

Što je u pozadini tog udaljavanja premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Puno je priče bilo oko predsjedničinog posjeta Rusiji, no Plenković je demantirao da na taj put nije gledao blagonaklano.

“Što se tiče posjeta Rusiji, tu unatoč javnom demantiju nije teško očitati rezerve predsjednika Vlade. Moramo biti svjesni da se predsjednici Republike u posjetu Rusiji dogodila jedna izrazito neugodna situacija, koja podsjeća na situaciju koja se bivšoj Jugoslaviji dogodila 1956., 1957. godine. Mislim na ugovor s ruskom naftnom kompanijom o plinifikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu. To je fantastičan projekt kada govorimo o hrvatskim interesima. Međutim, pritom je ruska diplomacija podmetnula vrlo neugodnu omču Hrvatskoj koja će se početi zaoštravati. Hrvatska je dugo godina nudila BiH da se cijela BiH spoji na međunarodni plinski sustav preko Hrvatske. Dodik je to do sada bojkotirao i sprječavao. Sada se sklapa protokol s Republikom Srpskom kojim se iz Slavonskom Broda u Bosanski Brod dovodi plin samo za jednog korisnika, a sklapa se protokol s Republikom Srpskom. Na taj način se Hrvatska našla pod sumnjom da dovodi u pitanje energetski suverenitet BiH kao cjeline”, rekao je Gjenero.

Facebook Komentari