Kolakušić objasnio tri mogućnosti za koga je pisan Lex Agrokor i zato je bitno znati tko ga je pisao

“Ako je to uobičajeno, volio bih da pokažu barem jedan takav ugovor. Naravno da ga nema.”

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić komentirao je za Index ugovor o najstarijem zajmu između Agrokora i Knightheada.

“Ako je to uobičajeno, volio bih da pokažu barem jedan takav ugovor. Naravno da ga nema. Ta odredba je samo jedan u nizu dokaza da je pitanje koje postavljam od samog početka: “Tko je pisao Lex Agrokor?”, pitanje svih pitanja. Dva desetljeća se u RH propisi donose u ekonomskom interesu unaprijed određenih pojedinaca. Kada znate tko piše pojedini zakon i kojem interesnom lobiju pripada, vrlo je jednostavno zaključiti kome se tim zakonom pogoduje. S obzirom da je državnom tajnom proglašeno tko je pisao taj “zakon”, do sada se nije moglo sa sigurnošću zaključiti u čijem financijskom interesu je on pisan.

Bile su otvorene tri mogućnosti. 1. da je pisan u interesu vlasnika Agrokora koji bi po modelu Linićevih predstečajnih nagodbi otpisao dugove dobavljačima i državi te time zaradio ogroman novac; 2. da je pisan u interesu pojedinih domaćih dobavljača koji bi takoreći bez ikakvog ulaganja preuzeli vlasništvo nad pojedinim tvrtkama u sastavu koncerna; 3. da je pisan u interesu male skupine financijskih špekulanata koji će u roku od 6 mjeseci zaraditi milijarde kuna bez ikakvog poslovnog rizika. Sada je sve puno jasnije”, rekao je Kolakušić.

Kolakušić upozorava da su privatne kompanije, Knighthead i Alix Partners, preuzele ne samo upravljanje Agrokorom, nego i ulogu izvršne i sudske vlasti.

“Strane privatne kompanije su preuzele ulogu izvršne i sudske vlasti. Nažalost, znao sam kakva katastrofa slijedi pa sam zato i konstantno iznosio argumente protiv donošenja Lex Agrokora. Ovo pokazuje da je hrvatska pravna država prestala postojati i da nam sudovi nisu potrebni kada netko ima dobru ideju i puno novaca”, zaključio je Kolakušić.

Kolakušić o veleizdaji oko Agrokora: Rečenica za koju sam mislio da je samo šaljiva uzrečica „Mala zemlja za veliki kriminal“, više mi uopće nije smiješna

Facebook Komentari