Evo što međimurski župan Matija Posavec o kandidiranju za predsjednika HNS-a

Gost N1 studija uživo bio je HNS-ov međimurski župan Matija Posavec.

U prosincu je izborni sabor stranke. Hoćete li se kandidirati na mjesto predsjednika?

“Za sada proces još nije u postupku, bit će nakon sjednice izvršnog odbora 11. studenoga i tek tada počinje proces. Ja u ovom trenutku nisam donio odluku, ali sam skloniji tome da se kandidiram.”

Je li to zato što je predsjedništvo stranke jednoglasno donijelo odluku da će podržati Ivana Vrdoljaka?

“Jednim dijelom i zbog toga, no vidjet ćemo hoće li se i netko drugi kandidirati. Izgledno je, 99 posto sam siguran da se neću kandidirati.”

Mnogi govore da Vrdoljak cijelo vrijeme zapravo vodi stvari u stranci.

“Da, ali nitko mu to pravo ne može osporiti. Dugo je u politici, dugo je u stranci. Bio je na neki način i kreator cijelog ovo procesa.”

Mislite da zapravo predsjednik HNS-a u ovakvoj situaciji treba biti u Vladi pa čak i kao ministar bez portfelja.

“To vam je medalja s dvije strane, imate argumenata i za i protiv. U Nizozemskoj imate primjer gdje premijer nije čelnik stranke, u Hrvatskoj u pravilu jest. Ako je dobra komunikacija ne treba biti. Vrdoljak je rekao da neće ići u izvršnu vlast.”

Osobno se želim više posvetiti svome poslu župana, da stranka iskoristi ovaj utjecaj kako bi se voćelae plaće u sjevernoj Hrvatskoj. Želim raditi da se poboljša situacija na sjeveru.”

Kada je HNS koalirao s HDZ-om podnijeli ste ostavku na sve stranačke dužnosti. Je li vam to krimen u stranci, da se zbog toga na vas ne računa na glavnim pozicijama u stranci?

“Ne bih rekao da ne računa, ali dijelom mi je zamjerena ta odluka, to je točno. Uvijek sam u politici bio i bit ću dosljedan – poštujući stavove svoje organizacije, ali prije svega poštivati odluku svojih birača. Možda je to nešto lošije za moje ambicije, ali uvijek morate ići korak po korak. Nekad morate korak natag da biste mogli naprijed dva.”

Što vam kažu birači?

“Ako gledam rezultate lokalnih izbora prije nekoliko mjeseci 80 posto birača se u Međimurju odlučilo za centar i lijevi centar. Moguće je da bude nekih zamjerki, ali ja ću to pokušati opravdati rezultatima.”

HNS se kritizira da se “premlako” odnosi prema HDZ-u?

“Mogli bismo neke stavove jasnije iznositi u koaliciji, nekad i beskompromisno stajati oko nekih stvari. Kurikularna reforma, ideološke stvari, to su neke teme koje možda moramo jasnije komunicirati pa čak i pod cijenu ostanka u koaliciji.”

Facebook Komentari