SDP je oko opoziva Vlade koji su najavili još prošli tjedan odlučio izvesti taktički manevar

SDP je oko opoziva Vlade koji su najavili još prošli tjedan odlučio izvesti taktički manevar.

SDP je najavio da će opoziv poslati u proceduru u ponedjeljak, odnosno danas, no to će ipak učiniti tek u četvrtak, a na taj su se potez odlučili iz taktičkih razloga.

“Potpise i zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi mi ćemo predati u četvrtak, i to kako bi otklonili mogućnost da se o tome raspravlja isti dan kada je aktualno prijepodne”, kazao je tportalu predsjednik SDP-ova Kluba zastupnika Arsen Bauk.

Naime, aktualno prijepodne koje se održava na početku svake nove sjednice, trebalo bi biti sljedeću srijedu. S obzirom na to da se pitanje povjerenja Vladi ili nekome od ministara, prema Poslovniku odmah uvrštava u dnevni red, SDP-ovci žele izbjeći da se o tome raspravlja u brzoj proceduri, odnosno na dan kada bi eventualnu raspravu o opozivu mogao zasjeniti aktualac.

Stoga to misle izbjeći slanjem zahtjeva u proceduru par dana kasnije jer Poslovnik jasno propisuje da se rasprava ne može održati prije nego protekne minimalno sedam dana od slanja u proceduru.

Prema saborskom Poslovniku rasprava i glasanje o povjerenju mora se održati najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru. Jednako tako, Vlada je dužna očitovati se o zahtjevu u roku od osam dana od uvrštavanja prijedloga na dnevni red.

SDP je za svoju inicijativu zasad prikupio 31 potpis zastupnika, točno koliko je po Poslovniku potrebno za ovakvu inicijativu, a potpise su dale sve oporbene stranke, osim Nezavisnih za Hrvatsku, piše tportal.

Facebook Komentari