Knežević: Sad zamislite da ste mali OPG i čekate 300 dana da vam netko nešto plati

U 13 sati sastaje se Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora, kojem će izvanredni Vladin povjerenik Ante Ramljak predstaviti plan održivosti kompanija u sustavu Agrokora. I dok javnost računa koliko će fondovi zaraditi eventualno na imovini koju su kupovali obveznice posrnulog koncerna dok je njihova cijena bila na najnižoj razini nekoliko je dobavljača potvrdilo kako su dobili ponudu da prodaju svoja potraživanja agencijama koja se bave naplatom duga – no to su odbili.

Gošća Studija 4 bila je Blaženka Knežević, izvanredni prof. dr. sc. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, koja smatra da bi današnji sastanak mogao donijeti saznanja koliko bi dobavljači mogli očekivati otpisa svojih dugova. Svi smo svjesni da će se netko nečega morati odreći. Dobavljači su od strane velikog koncerna bili prisiljavani poslovati na načine koji su ekonomski neopravdani. Oko 300 dana je bilo čekanje, sad zamislite da ste mali OPG i čekate 300 dana da vam netko nešto plati. Veliko pitanje je kako su uopće uspijevali opstati na tržištu?

Agencije nude otplatu duga, no ne spominje se u kojem iznosu. Dobavljači su to za sad odbili. Imaju svoje uvjete i spremni su se odreći 15-ak posto, ali nažalost to će morati biti puno više, čak 50 posto, kaže Knežević.

Knežević se osvrnula se i na istraživanje vezano za indekse siromaštva u Hrvatskoj, koje je dalo zapanjujuće rezultate. Naime, indeks siromaštva najveći je u istočnoj Slavoniji, a prednjače Osijek i Vukovar, koji imaju najveći problem sa siromaštvom, što je nelogično jer je to bogom dan kraj. Što se to dogodilo u tom kraju da je uništeno selo i poljoprivredna proizvodnja, pita se Knežević, te ističe kako se nada da će nove mjere za mlade poduzetnika u poljoprivredi donijeti dobre i konkretne rezultate.

Facebook Komentari