Tolušić se nada da je novi zakon novi početak i novi život za OPG-ove, a ima i poruku za Todorića

Nakon što su im potpuno podmireni dugovi Agrokora, mali OPG-ovi u Hrvatskoj uskoro će biti zaštićeni i posebnim zakonom – trebali bi biti zaštićeniji od ovrha koje su im proteklih godina bile omča oko vrata. Najavljuju se i porezna rasterećenja. Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima je u saborskoj proceduri, a OPG bi trebalo definirati kao stratešku jezgru domaće poljoprivrede.

“Zakon o OPG-ovima, Zakon o poljoprivrednom zemljištu i sve što ova Vlada radi, ide u smjeru zadržavanja mladih na selu. Zakon o OPG-ovima je pisan za prave poljoprivrednike, a ne za banke. Imamo modele kako financirati OPG-ove i s bankama ne bi trebalo biti poblema”, rekao je ministar Tomislav Tolušić.

Najavio je kako se radi na modelu kreditiranja mladih i malih poljoprivrednika uz kredite od 0,5 do 1 posto kamata uz 90-postotno jamstvo države. Najavio je da bi se s takvim kreditima moglo krenuti od početka iduće godine, najkasnije na proljeće. Dodao je i kako se više neće moći dogoditi da banka nekome tko živi od poljoprivrede uzme resurse – štalu, stoku i strojeve.

“Obavezno moramo u Hrvatskoj zadržati one koji se uistinu bave poljoprivredom, jer bez poljoprivrede nema razvoja gospodarstva i svega ostalog”, ponovio je Tolušić.

Prije nekoliko dana potpisani su ugovori vrijedni 340 milijuna kuna za projekte izgradnje novih farmi, pršutana i podizanje voćnjaka. Ministar je bio prozvan da je jedan od potpisnika ugovora i sin saborskog zastupnika HDZ-a i svojedobno predsjednika odbora za poljoprivredu, Franje Lucića.

“Ustanovili smo nove procedure, sve je na internetu. Ne dijelimo novac po babi i stričevima. Novac će dobiti oni koji imaju najviše bodova i koji po kriterijjima to zaslužuju”, odgovorio je Tolušić. Dodao je kako nitko nije dobio novac – dobit će ih tek onaj koji podigne farmu, otvori mljekaru, siranu ili klaonicu.

Malim dobavljačima i OPG-ovima, dodao je, plaćeni su svi dugovi Agrokora, i to zahvaljujući tzv. lex Agrokor. Spomenuo je i zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

“Nadam se da je ovo novi početak i novi život”, rekao je. Tolušić je komentirao i objavu u kojoj Ivica Todorić na svom blogu tvrdi da je Vlada predala Agrokorovim vjerovnicima izvore vode i poljoprivredne površine.

“Jedina sreća u ovome je što Agrokor nije imao vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem i izvorima vode. Oni su državno vlasništvo i tako će ostati još tisućama i tisućama godina”, odgovorio je Tolušić. Fascinira ga, kaže, što Todorić iz topline doma u Londonu ili Beogradu piše blog. “Neka dođe u Hrvatsku i neka pred pravosudnim tijelima opovrgne optužbe da je pronevjerio milijarde”, kazao je ministar.

Zakon bi OPG trebao definirati kao stratešku jezgru domaće poljoprivrede – no samo na papiru, sumnjaju u Udruzi hrvatskih OPG-a ‘Život’.

Oni su izradu zakona potaknuli još prije tri godine. Organizacijski ga ne definira u onom najvažnijem – u smislu izlaska na tržište, okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta i vrlo važnog Zakona o nasljeđivanju. Iako su članovi Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali u izradi zakona o OPG-u, njegovu prednost ne vide u onom ključnom – dodjeli poljoprivrednog zemljišta.

Sporno im je to u cijelom paketu novih zakona u poljoprivredi. Ono što je u prijedlogu dobro, mogla bi biti zaštita od ovrhe koja je mnoge na selu zavila u crno. Zakon će, kaže Matija Brlošić, ipak zaštititi one resurse OPG-ova koji su evidentirani u upisniku – kuću u kojoj poljoprivrednik stanuje, piše HRT.

Facebook Komentari