Evo što Bauk kaže o tome hoće li Pupovac poduprijeti njihovo rušenje Vlade

Gost Dnevnik bio je Arsen Bauk, predsjednik saborskog kluba SDP-a i član radne skupine koja dorađuje prijedlog novog Statuta SDP-a.

Davor Bernardić danas se ponovno obrušio na vladajuće i njihovo ponašanje u aferi Agrokor. Što će biti sa saborskim Povjerenstvom?

Povjerenstvo može raditi dok mu ne istekne rok od šest mjeseci ili da ga vladajući ne ukinu kada krene istraga. Ja očekujem da će Povjerenstvo raditi u onom dijelu u kojem nije otvorena istraga, i tu smo čak dobili i podršku predsjednice Republike, na tome joj zahvaljujemo, jer je ocjenila da su naši argumenti jači od argumeta HDZ-a.

Premijer samouvjereno tvrdi da je vaša inicijativa za opoziv Vlade osuđena na propast?

Što se tiče opoziva Vlade, mi smo u četvrtak pristojno zatražili da premijer ili potpredsjednica Vlade dođu u Sabor i objasne ugovor koji je Ramljak potpisao s fondovima a kojim se značajno ograničavaju prava Vlade u provedbi lex Agrokora. Kako oni to nisu napravili, cijeli dan smo u četvrtak koristili stanke kako bismo oko stanja u Agrokoru dobili odgovor, a kako ih nismo dobili, jedni način da ga dovedemo u Sabor je da uputimo zahtjev za opoziv, nakon toga će premijer morati doći u roku od 8 do 30 dana kako to propisuje pravilnik.

Zlatko Hasanbegović kaže da je u pitanju samo politički ćorak.

Kada nas Hasanbegović bude hvalio, onda ćemo se morati zabrinuti, sada to shvaćamo kao dio političke utakmice.
Ovo je četvrti put da tražimo opoziv, u prva tri uspjeli smo izazvati pukotine Vlade, na način da su nas podržali i neki od vladajućih. U ovom trenutku nemamo informacija da bi nas mogo podržati neko iz vladajuće koalicije.

A Pupovac?

Nije nam rekao da će glasti za naš prijedlog, u ovom trenutku nemamo indicija niti dokaza za to. Možda on bude uspješniji u dovlačenju predsjednika Vlade u Sabor.

HDZ vas optužuje za savezništvo s Ivicom Todorićem?

Zanimljivo. Mogli su nas optužiti i za rat u Siriji. Što se tiče takozvanog savezništva, ja bih rekao Todorić je udaljen od HDZ-a i mo smo udaljni od HDZ-a, ali smo mi duplo udaljeniji od Todorića nego što je HDZ udaljen od Todorića.

Pod pretpostavkom da do opoziva dođe, očekujete li stvaranje nove većine ili nove izbore?

Ako bi došlo do opoziva, to bi značilo da većina ne postoji, oba su scenarija moguća ali mi se ovaj drugi čini vjerojatnijim.

Facebook Komentari