Glavni tajnik Vatikana, kardinal Pietro Parolin: Cjepkanje Europe jedna je od briga pape Franje

“Cjepkanje” Europe jedna je od briga pape Franje, službeno je priopćio Vatikan danas, dok se Kraljevina Španjolska nosi s pokušajem odvajanja pokrajine Katalonije.

Vatikanski glavni tajnik Pietro Parolin, drugi po redu u hijerarhiji Papinske države, govorio je na konferenciji koju je organizirao Savez europskih katoličkih biskupa (COMECE).

Kardinal Pietro Parolin je govor održao jučer, no Vatikan je objavio transkript samo dan poslije. Sam papa Franjo trebao bi se obratiti govorom na COMECE-u danas u 17.30 sati po srednjeeuropskom vremenu

“Rezultat prošlogodišnjeg britanskog referenduma i tendencija cjepkanju koja preplavljuje kontinent, potaknula je Svetog Oca  da razmotri hitnu potrebu sveobuhvatnog promišljanja Europe”, rekao je kardinal Pietro Parolin, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Kardinal je govor održao jučer, no Vatikan je objavio transkript samo dan poslije. Sam papa Franjo trebao bi se obratiti govorom na COMECE-u danas u 17.30 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Kardinal Pietro Parolin se također referirao na Papinu zabrinutost za migrante, posljedice gospodarske krize, “jačanje populizma i povratak nacionalizma, nezaposlenost, brigu za mlade i pitanja okoliša”.

Papa Franjo i kardinal Pietro Parolin: bilo kako bilo, čini se da ni Sveti Otac nije za neovisnost pokrajine Katalonije od Kraljevine Španjolske

Papa Franjo nije nedavno komentirao katalonsku krizu, unatoč tome što je španjolski katolički časopis ovaj mjesec tvrdio kako je Papa rekao veleposlaniku Kraljevine Španjolske u Vatikanu da je protiv katalonske neovisnosti.

Papa je 2014. godine rekao za list La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni da je zabrinut zbog “svih” nacionalnih podjela te  da bi se regionalni zahtjevi za secesijom trebali  “rješavati na pojedinačnoj osnovi”.

Bilo kako bilo, čini se da ni Sveti Otac nije za neovisnost pokrajine Katalonije od Kraljevine Španjolske. (Theo Ljubić, DPA)

Share This Article