Evo što kaže Aleksić nakon što ni cijela oporba nije u Saboru digla ruku za bitan zakon

Zastupnik Snage Goran Aleksić osvrnuo se na svom fb-u na činjenicu da nije prošao zakon koji bi bitno popravio položaj stotinjak tisuća dužnika.

PRVI ZAKON SNAGE NIJE DOBIO PODRŠKU VEĆINE!

Eto, iza nas je i glasanje o prvome zakonu Snage, zakonu kojim bi se omogućilo vraćanje preplaćenih kamata na temelju kolektivne sudske presude svim oštećenicima potrošačima koji ulaze u vremenski period koji je obuhvaćen presudom, i to EURO, KUNSKIM i CHF dužnicima.

Nažalost, opozicija nije bila u punome sastavu na glasanju.

Nažalost, dio većine koji je dao podršku zakonu ipak je na neki način ucijenjen od koalicijskog partnera, pa nisu i glasom podržali ulazak zakona u drugi krug.

SDSS i zastupnik Veljko Kajtazi ipak su bili suzdržani, i u nekoj teoretskoj nazočnosti cijele opozicije, zakon bi prošao u drugi krug. Moram se zahvaliti tim suzdržanim zastupnicima, što ipak na neki način nisu izdali svoju savjest. Biti suzdržan također u budućnosti može značiti prevagu za zakon.

Moram reći da nisam iznenađen, znao sam kako funkiconira politika te kako funkcioniraju odnosi u politici i prije ulaska u Saboru. Nisam razočaran, ali sam nezadovoljan, jer zastupnici očigledno ne glasaju po svojoj savjesti. To je nešto o čemu ću u budućnosti svakako govoriti, i nešto na što ću upozoravati kolegice i kolege koji mi daju samo tajnu, ali ne i javnu podršku.

Postoje HDZ-ovi zastupnici i zastupnice koji me podržavaju, ali samo na kavici i u hodnicima. Razumiju uistinu da problem postoji, i da su potrošači oštećeni. Nažalost, stranačka stega je prejaka da bi poslušali svoju savjest.

Ništa se tragično nije dogodilo.

Nisam odustao od zakona, predložit ću ga ponovo. Možda izaberem jedan malo drugačiji postupni put, koji imam zamišljen u glavi, ali zasad neću o tome javno.

Zastara potraživanja na temelju kolektivne sudske presude po svemu sudeći počinje teći tek 14. lipnja 2019. – tako da imam dovoljno vremena i manevarskog prostora za nove pokušaje.

Imamo kolektivni postupak koji nije završio.

Nije nemoguće da će sljedeći prijedlog biti sveobuhvatan, pa će obuhvaćati i kamate i ništetnu valutnu klauzulu CHF.

Bitno što se dogodilo jest da je provedena rasprava u trajanju 2 sata o preplaćenim kamatama. Ipak zastupnici više ne mogu reći da su neinformirani, da im nije jasno, i slično.

Nastavljam u afirmativnom tonu, i nastavljam biti glasan, razumljiv i pun elana u borbi za vladavinu prava!

Uskoro će na dnevnom redu biti drugi zakon – na neki način i važniji od prvog, jer ono što valja riješiti tim drugim zakonom, nije moguće riješiti nikako drugačije nego samo zakonom – jer, sudovi nemaju ovlast definirati parametre, oni imaju ovlast samo utvrditi da su parametri nepošteni.

Idemo dalje!

Facebook Komentari