Kosor: Što znači parking u cijelom gradu? To je harač gdje Bandić računa godišnje 100 milijuna zaraditi

Gost Novog dana bio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Komentirao je rad zagrebačkog gradonačelnika Bandića, rebalans gradskog proračuna, ali i slučaj Agrokor.

Kako ocjenjujete rebalans proračuna koji predlaže Bandić?

To je nešto uobičajeno za njega, on to radi zadnjih 10 godina. Donese proračun pa ga ne izvrši, pa ima dva rebalansa i pegla sve što nije izvršio. HDZ je ugradio 12 amandmana u proračun, a nijednu njihovu točku Bandić nije realizirao. Imat će sigurno i u 12. mjesecu još jedan rebalans i još će umanjiti te točke. Na kraju taj proračun ispada samo jedan bezvezni komad papira koji ne znači ništa.

Kad netko ugradi 12 točaka, a ništa se ne realizira, postavlja se pitanje zašto bi netko glasao za taj proračun. Ja očekujem da će HDZ biti protiv. HSLS i Švaljek će biti protiv. Mi smo drugi klub u Skupštini.

Je li to problem zakona ili birača koji ga biraju?

Zakon ima nedostatak, a to je kazna za neizvršenje proračuna. A s druge strane su odgovorni birači ali već 10 ili više godina 55 posto njih ne izlazi na izbore, a krivi su i oni koji glasaju za njega a on ih prevari.

Pogledajte cijene karata. Cijene su bile 12 i 10 kuna, onda su bile spuštene na 4 kune. Onda su završili izbori pa se u tri mjeseca pokazao minus od 20 milijuna kuna – to je godišnje negdje oko 100 milijuna kuna. Da bi građanima na kraju Bandić rekao ”vi ste bedaci – karte će biti 8, 10 ili 12 kuna”.

Što znači parking u cijelom gradu? To je harač gdje Bandić računa godišnje 100 milijuna zaraditi. Vjerojatno je to ovih 100 milijuna koje bi izgubio na ZET kartama.

Najvše bode u oči da se rebalansom ukidaju sredstva ne samo za žičaru nego škole, vrtiće, sportske dvorane…

Bandića u narodu, oni koji ne glasaju za njega, zovu Obećanko. On obeća pa ne ispuni. Nešto malo asfaltira prije izbora i spusti cijene karata. On dobije 120 ili 130 tisuća glasova i s tim pobjeđuje u gradu od 800 tisuća ljudi. Za Bandića naš klub nikad neće glasati. Sve sam rekao. Nije problem Zlatko Hasanbegović nego Bandić. Hasanbegović je dosad samo jednu stvar napravio, a to je promjena imena Trga maršala Tita. A za tu promjenu je bio i Bandić. Ako smo svi glasali za to, kako je samo jedan čovjek odgovoran? Ali to nije problem jer to nitko ne pita više. Problem su vrtići, nemamo most, nijedan kapitalni objekt u zadnjih 17 godina, a imao je s Holdingom 25 mlrd eura, a nije napravio ništa. Jedini problem u Zagrebu je Milan Bandić.

Kako komentirate činjenicu da Vlada ne može smijeniti Antu Ramljaka?

Može ga smijeniti, ali onda fondovi mogu neke poteze vući. Ne može niti jedan ugovor biti iznad zakona, ali da se netko usudio to potpisati to mi je čudno i smatram da to što se priča da bi taj fond mogao ekstra zaraditi bi trebao istražiti DORH. Po meni nitko ne smije ekstra zaraditi. I banke i fondovi i veliki dobavljači. Njih isto ne treba braniti. Oni govore da se neće odreći više od 15 posto potraživanja. Oni su se bavili kamatarenjem Agrokora s enormnim kamatama a sad bi potraživali sva svoja prava. Ako dobiju 30 posto bit će sretni. To je jedini pošteni rasplet ovog slučaja.

Facebook Komentari