Hasanbegović se odmaknuo od svjetonazorskih tema i uputio pitanje iz komunalno-prometne problematike: Kad ćete maknuti putokaz za Trg maršala Tita?

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini smijeh je danas izazvalo pitanje Zlatka Hasanbegovića, zastupnika Neovisnih za Hrvatsku, upućeno pročelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinku Biliću. Zanimalo ga je kada će biti uklonjen jedan putokaz za Trg maršala Tita, koji više ne nosi to ime, prenosi HRT.

Kako bismo se odmaknuli od svjetonazorskih tema, moje pitanje će biti iz komunalno-prometne problematike i upućujem ga nadležnom pročelniku, gospodinu Biliću. Kao što vam je poznato, 1. rujna 2017., u ponoć i 45 minuta, na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića i kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku, ova je skupština donijela odluku o promjeni imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. Dolazeći danas na ovu sjednicu, na križanju prilaza Đure Deželića i Primorske ulice kod crkve Svetoga Blaža iznad semafora uočio sam veliki putokaz na kojem piše Trg maršala Tita kojega, kao što je poznato, nema u Zagrebu, osim ako nije riječ o putokazu za Trg maršala Tita u Velikoj Gorici, kazao je.

S obzirom da je gradonačelnik Bandić još 1. rujna 2017., osim uklanjanja ploča s imenom Trga maršala Tita izdao nalog i za promjenu svih putokaza s tim imenom, zanimalo ga je “zašto sve do danas, 56 dana od odluke ove Skupštine”, putokaz s Trgom maršala Tita nije zamijenjen onim s natpisom Trg Republike Hrvatske.

Bandić je kratko odgovorio da je pitanje upućeno nadležnom pročelniku, cinično dometnuvši da je riječ o tako važnom pitanju, da on ne bi na njega odgovarao, što je nasmijalo Skupštinu. Mislim da je Dinko tu kompetentiji od mene, kazao je.

Dinko Bilić odgovorio je kako će u toku današnjeg dana ekipa Zagrebačkih cesta ukloniti putokaz i postaviti novi, prenosi HRT.

Nakon petosatne rasprave na sjednici zagrebačke Gradske skupštine usvojen je rebalans gradskog proračuna. Taj proračun umanjen je za 70 milijuna kuna od izvornog, što znači da se odgađaju neki kapitalni projekti poput Tehnološkog parka Zagreb, denivelacije rotora u Remetincu te izgradnje sljemenske žičare, javlja HRT.

HDZ je podržao proračun, što je najavio još jučer, a danas nakon nekoliko amandmana podršku je dala i Bruna Esih, odnosno stranka Neovisni za Hrvatsku. Dogodilo se i jedno iznenađenje – HSS koji je do sada bio u oporbi, također je podržao proračun.

S druge strane, oporba predvođena SDP-om i platformom Zagreb je naš, vrlo je kritički govorila o proračunu. Napala je gradonačelnika Milana Bandića, rekavši da je u predizbornoj kampanji puno obećavao, a kada je došlo vrijeme za naplatu tih obećanja nije učinio ništa, što se – kažu – vidi iz ovog rebalansa proračuna.

Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine (HDZ) kazao je kako su svi projekti koje su imali, odnosno svi amandmani koje su dali, idu dalje. Dio koji se nije iz objektivnih razloga mogao realizirati, preslikat će se za prijedlog proračuna za 2018. godinu, dodao je.

Već u stručnoj literaturi bismo mogli ovo nazvati “Bandićev model planiranja proračuna”, kaže Tomislav Tomašević iz platforme “Zagreb je naš”. Jer se, kaže, jedno obećava – posebice pred izbore, da bi se nakon izbora rebalansom proračuna odustalo od kapitalnih ulaganja u vrtiće, škole, zdravstvene, sportske, kulturne ustanove…

Ni ostatak oporbe nije se suzdržavao od kritika. Anka Mrak-Taritaš ustvrdila je kako rebalans znači samo ‘popeglati’ sve ono što se obećalo u predizbornoj kampanji, a znalo se da neće ostvariti. Rajko Ostojić ocijenio je da je proračun loše planiran, a još lošije izvršen, da ima reciklirane projekte, istaknuo je i da su kapitalna ulaganja u zdravstvu i školstvu smanjena 29 posto, s 312 na 222 milijuna kuna. Izrazito puno se povećavaju plaće, osobito za Ured gradonačelnika, 4,15 milijuna kuna, a uvjeren sam i da niti jedna metropola diljem svijeta nema toliko puno ureda, rekao je. I Sandra Švaljek u proračunu zapaža “neumjereno trošenje”, nerealno planiranje prihoda i sužavanje manevarskog prostora za financiranje kapitalnih ulaganja zbog visoke razine prikrivene zaduženosti.

Drago Prgomet (HDZ) rekao je da je rebalans nastao kao rezultat dogovora koalicijskih partnera unutar Gradske skupštine. U tom dogovoru nešto možete dobiti, nešto ne, a mi smo procijenili da nam je važnija škola, dom zdravlja ili tržnica, a ne žičara. Ako je to naš krimen, mi ga prihvaćamo, poručio je.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za financije Vjera Salopek rekla je da izmjene i dopune proračuna proistječu iz okolnosti u kojima je predlagan i prihvaćen proračun za 2017. Naime, dodala je, zbog raspuštanja Hrvatskoga sabora i raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, nisu bile izrađene smjernice ekonomske i fiskalne politike niti utvrđeni makroekonomski pokazatelji i fiskalni okvir opće države te parametri za planiranje trogodišnjih projekcija.

Da novca u blagajni nedostaje, pomislili su mnogi građani kada je nedavno gradonačenik Milan Bandić najavio širenje naplate parkiranja na cijeli grad, kao i uvođenje još jedne ZET-ove prijevozne karte po cijeni od 6 kuna. Pomislili su to i gradski zastupnici, pa nije izostala burna rasprava na jutrošnjem aktualnom satu, a burno je bilo i ispred Gradske Skupštine, gdje je održan prosvjed protiv Sporazuma o Centru za gospodarenje otpadom.

Facebook Komentari