Za Todorićem izdana crvena tjeralica, Amnesty International London: Ovo je politički slučaj

Pretpostavlja se da je Ivica Todorić, za kojim je raspisan Europski uhidbeni nalog i Interpolova crvena tjeralica, u Londonu.

Ivica Todorić nedostupan je i treći dan od raspisivanja Europskog uhidbenog naloga i Interpolove crvene tjeralice.

Ministarstvo unutarnjih poslova o cijelom postupku i operaciji šuti. Još uvijek nije objavljena ni fotografija Todorića kao tražene osobe na Interpolovoj stranici.

Novinari su za komentar akcije pitali premijera i Predsjednicu.

“Pa, neka pravosuđe svakako radi svoj posao, a na njegovoj je savjesti da odluči kako će dalje postupati”, poručila je Todoriću Predsjednica.

Na pitanje ima li ikakve indicije gdje je Ivica Todorić, premijer je odgovorio “ne”.

U Londonu, gdje je, pretpostavlja se, Ivica Todorić, je i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Ivanda Rožić. Zašto Todorić, ako je u Londonu, još nije uhićen?

“To se doista ne zna jer ovdje još nema nikakvih službenih informacija. Cijeli slučaj poprilično je tajnovit. Prije nekoliko trenutaka razgovarala sam telefonski s Amnesty Internationalom ovdje u Londonu i kazali su mi, koliko su oni proučili cijeli taj slučaj i koliko sam im ja prepričala, da ovdje nije slučaj o ljudskim pravima, odnosno o kršenju tih ljudskih prava već da je ovo po njima isključivo jedna politička priča”, izvijestila je za Vijesti Nove TV u 14 sati Ivana Ivanda Rožić ispred zgrade glavnog suda u Londonu na kojem se održavaju rasprave oko izručenja, a na koji bi, u slučaju da bude uhićen, mogao doći i Ivica Todorić i prisustvovati raspravi.

“No, niti to nije sto posto sigurno jer postoji nekoliko ovakvih sudova. Koliko je Velika Britanija inače sklona izručivanju možda najbolje govore brojke jer posljednjih 7 godina od 55 tisuća zahtjeva, koliko ih je stiglo, izručeno je nešto više od 7000 ljudi, stoga ni ne čudi što mi mnogi stručnjaci danas kažu da je London raj za tražitelje bilo kakve vrste azila jer se ovdje jako štite njihova ljudska prava, a legalna procedura je komplicirana.

Facebook Komentari